Sihtasutus hakkab reguleerima internetidomeenide jaotamist

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna pärastlõunal kirjutasid majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ja Eesti Infotehnoloogia Liidu (ITL) juhatuse esimees Urmas Kõlli alla Eesti Interneti Sihtasutuse asutamislepingule, mis hakkab Eestis reguleerima domeenide jaotamist.

«Domeeninimi on kallis vara ja läheb veel kallimaks. Seetõttu peame olema läbipaistvad ning kohtlema kõiki võrdselt, selleks, et Eesti inimestel oleks soovi korral võtta omanimeline www.nimi.ee domeen. SA-l ees suur töö kõik see toimima panna,» vahendas ministeeriumi pressiesindaja Juhan Partsi sõnu.

ITLi juhatuse esimehe Urmas Kõlli sõnul «muutub Eestis domeeninimede korrastamisega oluliselt lihtsamaks ka uute e-teenuste turustamine internetis. SA koondab endas domeeninimede jagamisega seotud osapooli, nii teaduse, riigi kui ka ettevõtjate kogukonda, millega muutub senisest oluliselt tõhusamaks domeeninimede jaotamine.»

SA ülesanneteks on .ee domeeninimede registri pidamine, selleks vajaliku tehnika haldamine ning turvalisuse tagamine, samuti Eesti internetikogukonna esindamine rahvusvahelise domeeninimesid reguleeriva organisatsiooni International Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) juures.

Selleks, et taotleda enam kui ühte või rohkemat, näiteks www.nimi.ee domeeninime, saab era- või juriidiline isik osta seda edaspidi, pärast tegevuste üleminekut SA-le, internetiteenuse pakkuja käest. Seni toimub domeeninime taotlemine läbi Hariduse ja teaduse andmesidevõrgu EENet.

SA tööd hakkab juhtima Marek-Andres Kauts, kes on seni olnud ICANNi juures üks Eesti riigi poolne esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles