Kas Google’i juhita autosid võib varsti juba autoteedel kohata?

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i juhita süsteemi kasutav Toyota Prius.
Google'i juhita süsteemi kasutav Toyota Prius. Foto: Wikipedia.org

Google on esitlenud oma isesõitvate autode kontseptsiooni erinevatele autodisaineritele ning loodab neid juba järgmisel aastakümnel teedel näha.

Anthony Lewandowski, Google’i autoarenduse juht kinnitas Wall Street Journalile, et firma on vestlusi pidanud pea kõikide suuremate autotootjatega, et leida potentsiaalsed huvilised kaasarenduseks.

Liiga põnevile ei ole aga veel mõtet minna, sest Lewandowski sõnul on veel pikk maa, täpsemalt miljoneid kilomeetreid testimist minna, enne, kui juhita autosid tänavail võib vuramas näha. «Kui see aga ei peaks toimuma enne järgmist aastakümmet, tuleb selles süüdistada ainult Google’i insenere,» lisas ta isejuhtivate autode fänne rahustades.

Google ei ole veel välja mõelnud, kuidas automatiseeritud autode tehnoloogiat kõige paremini tulevikus ära kasutada, võimalikeks variantideks on näiteks koostöö autotootjatega või ka näiteks autode tasuta kasutusele andmine mingis Google’i tulevases teenustepaketis, viimane variant ei ole autoarenduse juhi sõnul küll eriti tõenäoline.

Põhiprobleemiks rakendusküsimuste kõrval on siiski võimaliku automaatika rikke korral autos viibivate inimeste turvalisuse kindlustamine. Google'i isejuhtivate autodega on firma väitel toimunud ainult üks liiklusõnnetus, ning seegi toimus hetkel, kui auto roolis oli inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles