Ühendriikides muutusid sajad telejaamad üleöö digitaalseks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellised vanad analoogsignaali pildiks moondavad telekad on ajale jalgu jäänud.
Sellised vanad analoogsignaali pildiks moondavad telekad on ajale jalgu jäänud. Foto: AFP / Scanpix

Kolmapäevast alates edastavad enam kui pool tuhat USA telejaama oma signaali ainult digitaalselt ning on lõpetanud analoogsignaali väljastamise.


USA föderaalse sidekomisjoni (FCC) teatel plaanisid kokku 421 telejaama lõpetada analoogsignaali edastamise idaranniku aja järgi teisipäeva südaööl (kui Eestis oli kell 7 kolmapäeva hommikul), et asuda 220 juba varem digisignaalile üle läinud jaamaga ühte ritta, vahendas AFP.

Kuigi president Barack Obama kirjutas eelmisel nädalal alla otsusele, millega lükati üleriigilist digitaliseerimisprotsessi edasi juunini, anti osale jaamadele siiski roheline tuli selle sammu astumiseks algselt plaanitud kuupäeval.

FCC teatel on kolmapäevaks lõpetanud analoogsignaali edastamise 641 jaama ehk umbes 36 protsenti peaaegu 1800 täisprogrammi edastavast telejaamast. Digiajastusse lõplikult ümberkolijate seas pole täna siiski veel suuri televõrke nagu ABC, CBS, Fox või NBC.

17. veebruari oli digitaaltelevisioonile täielikuks üleminekuks seadnud eelmise presidendi George W. Bushi administratsioon, kuid Kongress hääletas hiljem selle tähtaja kaugemale nihutamise poolt - uueks tärminiks kõigile on 12. juuni.

Seni aastakümneid läbi õhu levinud analoogsignaali kasutanud ameeriklased said valitsuselt digiboksi ostmiseks tehtavate kulutuste korvamiseks ka 40-dollarilisi kuponge, ent praeguseks on sellel fondil rahad otsas ning igaühe kulutused ilmselt enda katta.

Nielseni uuringufirma andmetel pole rohkem kui kuus ja pool miljonit majapidamist veel digitelevisioonile üleminekuks valmis - paljud neist on väikese sissetulekuga pered, vähemusrahvuste esindajad, pensionärid või invaliidid.

Digitaaltelevisioonile üleminekuga vabanevad traadita analoogside lainepikkused avaliku korra tagajatele ja julgeolekuagentuuridele ning ka uue põlvkonna mobiilsideteenustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles