Hajameelsed mopeediomanikud tekitavad järjekordi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mopeedide registreerimine Suure-Jaanis.
Mopeedide registreerimine Suure-Jaanis. Foto: Peeter Kümmel /Sakala

Hajameelsed mopeedijuhid põhjustavad sõiduki registreerimisel järjekordi, kuna on koju jätnud sõiduvahendi dokumendid.

«Puudulike dokumentidega mopeedi registreerimine võib põhjustada põhjendamatut ajakulu teistele klientidele,» manitseb maanteeamet.

Maanteeameti Põhja regiooni direktori asetäitja Aavo Sau sõnul tulevad paljud mopeediomanikud oma sõidukit registreerima nii, et neil pole ühtegi sõiduki kohta käivat dokumenti kaasas. Mõnikord unustatakse ostutšekk maha või ei tulda lihtsalt selle peale, et see kaasa võtta. «Tullakse, et see on teie asi, tehke ära,» rääkis ametnik.

Sau sõnul on probleem selles, et väliselt sarnast mopeedi saab vormistada kas pisimopeediks, mopeediks või põhimõtteliselt ka mootorrattaks. «On vaja teada, kui suur selle võimsus on ja seda välisel vaatlusel ei näe,» selgitas Sau. Ta lisas, et paljudel Hiina päritolu mopeedidel on omanikud sildid maha kraapinud ja siis ei olegi võimalik selle marki või mudelit kindlaks teha.

«Eks me need andmed leiame, aga see on ebavõrdne teiste suhtes, sest siis läheb rohkem aega,» tõdes Sau.

Mopeedi registreerimiseks tuleb kaasa võtta kõik mopeediga seonduvad dokumendid. Mida rohkem on kliendil mopeedi kohta dokumente, seda kiirem sõiduki registreerimine on.

Kasutusel olnud mopeedid, millel puuduvad sõiduki maaletoomise või selle seaduslikku omandamist tõendav dokument, registreeritakse omaniku kirjaliku kinnituse alusel. Sellisel juhul on ülevaatuse käigus vaja esitada seletuskiri.

Mopeedi registreerimisel tuleb see eelnevalt ette näidata liiklusregistri büroo töötajatele. Ettenäitamisel peab mopeed olema komplektne ning sõidukõlbulik. Lihtsustatud korras registreerimine on võimalik üksnes enne 1. juulit 2012. Mopeedi saab registreerimiseelseks ülevaatuseks esitada alaealine isik, kuid registreerimistoimingut taotleda saab üksnes täiskasvanu.
Alates 1. juulist 2012 peab mopeed olema kehtestatud korras registreeritud ning sellel peavad olema riiklikud registreerimismärgid. Kuna uue liiklusseaduse kohaselt on mopeed mootorsõiduk, siis peavad mopeedid vastama kehtestatud tehnonõuetele. Ühtlasi laieneb mopeedidele ka kohustuslik liikluskindlustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles