Efektiivsed viirustõrjevahendid – päästeplaadid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Uuema põlvkonna viirused nõuavad kahjutuks tegemiseks üha uusi ja paremaid lahendusi. Neil, kes oma arvuti tervise pärast muret tunnevad, tasuks muude tõrjevahendite kõrval tutvust teha ka päästeplaatidega.

Päästeplaat (ingl. k rescue disk) tuleb kasutajal ise valmis teha: viirusetõrjetootja veebilehelt .iso, .exe või .run lõpuga valmistamisfail arvutisse tirida ja see CD-le kõrvetada, kirjutas Arvutikaitse.ee.

Viiruse rünnaku korral või seni avastamata pahalase kõrvaldamiseks tuleb plaat CD/DVD-lugejasse asetada ning järgida edasisi juhiseid. Kuna utiliit laetakse  opsüsteemi käivitamata otse DOS ketta-ja failihaldussüsteemi, siis on pahavaral raske end peita.

Kuna paljud pahalased suudavad end arvutis olevasse opsüsteemi sügavale sisse kaevuda ning ennast sinna lukustada, on eraldi käivitatud keskkonnas lihtsam viirust eemaldada.

Tavakasutajale võib kogu päästeplaatidega seonduv esmapilgul keeruline tunduda, ent kõik on õpitav ning vaieldamatult saab neist kindlaim viis pahalaste ohutuks tegemisel.

Täpsed juhised päästeplaadi valmistamiseks leiad aadressilt www.arvutikaitse.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles