Toyota iQ ja Avensis said Euro NCAPi testis 5 tärni

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toyota

Toyota mudelid on läbi ajaloo Euro NCAPi testides hästi esinenud ning seda traditsiooni jätkavad ka uus Avensis ja iQ, mis said uute reeglite alusel korraldatud 2009. aasta kokkupõrketestides viis tärni.


NCAP võttis 18. veebruaril kasutusele uue hindamissüsteemi, mille eesmärgiks on muuta testitava sõiduki üldisele ohutustasemele antav hinnang täpsemaks. Kolm kokkupõrketesti kategooriat on asendatud ühe ainsaga, mis keskendub sõiduki üldisele suutlikkusele reisijaid kaitsta, kirjutab

Autonet.ee

.


Uus kaalutud üldskoor moodustub järgmistest skooridest: täiskasvanud reisijate ohutus (50 protsenti), laste ohutus (20 protsenti), jalakäijate ohutus (20 protsenti) ja juhi abisüsteemide olemasolu (10 protsenti). Viietärnilise hinnangu saavutamiseks tuleb saada vähemalt 70 protsenti maksimumskoorist.

Esimest korda mõjutab Euro NCAPi testitulemust ka see, kas sõiduki varustusse kuulub juhi abisüsteeme, nagu sõiduki stabiilsuskontroll (VSC) ja reguleeritav kiirushoidik. Et juhi abisüsteem loetaks varustuses olevaks, peab see kuuluma vähemalt 85 protsendi Euroopa Liidu 27 liikmesriigis müüdavate 2009. aasta mudelite standardvarustusse.

Uus Avensis, mis saavutas maksimumskoorist 81 protsenti, pakub juhile tervet hulka uusi aktiivse ja passiivse ohutuse tehnoloogiaid, nagu avariiennetussüsteem, kohanduv püsikiiruse hoidja, sõidureas püsimise abisüsteem ja sõidureast väljumise hoiatussüsteem.

Vaatamata erakordselt kompaktsetele ja linna väga hästi sobivatele mõõtmetele ei tee iQ aktiivse ja passiivse ohutuse arvelt mingeid kompromisse - seda kinnitab ka tulemus, milleks on 79 protsenti maksimumskoorist.

Iga iQ standardvarustusse kuulub üheksa turvapatja (sealhulgas on esimest korda maailmas kasutatud tagaakende kardinpatju), blokeerumisvastased pidurid (ABS), elektrooniline pidurdusjõu jaotussüsteem (EBD), sõiduki stabiilsuskontroll (VSC) ja veojõukontroll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles