Elektrit saab toota ka inimenergiaga

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Gruusia tehnoloogiainstituudi materjaliteadlane Zhong Lin Wang on võtnud kasutusele piesoelektrilised nanojuhtmed, mille abiga saab elektrit tootma panna näiteks klaviatuuril teksti kirjutava inimese sõrmed.


Wang demonstreeris oma ideed kasutades hamstrit, kellele on selga pandud väike seljakott nanojuhtmetega. Kui hamster jookseb, siis liiguvad ka juhtmed ning tekib elektrivool, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Praktiliste rakenduste jaoks selline lahendus küll esialgu ei kõlba, sest hamster suudab tekitada vaid 0,2-voldise pinge ning kõigest ühe nanoamprise voolu. See aga ei tähenda, et idee oleks kasutu. Nanojuhtmeid saab juurde panna ning ühe hamstri asemel võib ju olla mitu.

Ja lõpuks on hamster ainult näide. Tegelike rakenduste jaoks oleks mõistlik kasutada pigem suuremaid organisme või liikuvaid objekte. Kõige tõenäolisemaks on inimese enda tekitatud energia ärakasutamine, et laadida näiteks mobiiltelefone või meediapleiereid.

Üheks võimaluseks on kanda kindaid, mis klaviatuuril teksti kirjutava inimese sõrmeliigutusi energia tootmiseks kasutavad. Kui hakata otsima viise, kuidas sellist elektritootmisviisi ära kasutada, leiab võimalusi kõikjal.

Näiteks jooksja või jalutaja põlveliigesed laadimas mp3-mängijat või südamelöögid laadimas südamestimulaatorit. Tänapäeval otsitakse viise, kuidas auto saaks näiteks pidurdamise energiat kasutada ning samasugune tehnoloogia on ilmselt peagi olemas ka inimeste jaoks. Edu saadab sellist tehnoloogiat aga vaid juhul, kui ta on inimestele mingil põhjusel vajalik või kasulik ning on kasutamiseks piisavalt mugav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles