2015. aastaks peab igas uues autos olema automaatne hädaabikõnesüsteem

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusõnnetus
Liiklusõnnetus Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Euroopa Liidus (EL) peavad alates 2015. aastast kõik uued autod olema raske õnnetuse korral võimelised automaatselt teavitama päästeteenistust, kasutades selleks hädaabikõnesüsteemi eCall.

Vastav resolutsioon on Euroopa Parlamendi täiskogul arutelul esmaspäeval ja hääletusel teisipäeval.

Automaatne hädaabikõnesüsteem eCall töötab järgmiselt: viga saanud auto mõistab õnnetuse toimumist sensorite abil ning valib koheselt 112. Sensorid reageerivad näiteks õhupatjade avanemisele. Hädaabikõne saaks sooritada ka autos asuvat nuppu vajutades, vahendab Euroopa Parlament.

Hädaabikõnega edastab auto lähimale häirekeskusele nii asukohaandmed kui õnnetuse toimumise täpse aja.

Hetkel on ELis automaatse hädaabikõnesüsteemiga varustatud 0,7 protsenti sõidukitest. Hinnanguliselt läheb uuele autole eCalli lisamine maksma alla 100 euro. Prognoosi alusel aitaks süsteem aastas päästa kuni 2500 elu.

Resolutsiooni koostasid ja kiitsid ühiselt heaks parlamendi transpordikomisjon ja siseturukomisjon. Euroopa Komisjon peaks vastava õigusloome ettepanku välja käima selle aasta lõpus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles