Euroopa Komisjon võttis vastu Kallase ettepaneku tehnoülevaatuste karmistamiseks

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: Andres Haabu

Täna võttis Euroopa Komisjon vastu uute eeskirjade ettepaneku, et karmistada sõidukite tehnoülevaatuse korda ja laiendada selle ulatust. Uute ettepanekute eesmärk on säästa aastas rohkem kui 1 200 inimelu ning hoida ära rohkem kui 36 000 tehniliste rikete poolt põhjustatavat liiklusõnnetust.

Eesti jaoks on peamiseks uuenduseks vanade sõidukite sagedasemad korralised tehnoülevaatused – autosid, mootorrattaid ja motorollereid hakatakse kontrollima igal aastal alates kuuendast kasutusaastast (varem kümnendast). Muudatuse põhjuseks on asjaolu, et sõidukite 5. ja 6. kasutusaasta vahel suureneb järsult tehnilistest riketest tingitud raskete liiklusõnnetuste arv.

«Kui te sõidate autoga, mis ei ole tehniliselt korras, siis ohustate te nii iseennast kui ka kõiki teisi autos olijaid – pereliikmeid, sõpru ja kolleege. Veelgi enam – te ohustate ka kõiki teisi liiklejaid enda ümber. Meie sõnum on selge – me ei soovi liiklusesse potentsiaalseid surma toovaid autosid», ütles transpordi eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas.

Lisaks eelnevale on ettepaneku põhilisteks uuendusteks ühtlustada suure läbisõiduga sõiduautode ja furgoonveokite tehnoülevaatused muude suure läbisõiduga sõidukitega (taksod, kiirabiautod, jne), tehnoülevaatuse kvaliteedi parandamine, elektrooniliste ohutusseadiste kohustuslik katsetamine ja läbisõidupettuste arvu vähendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles