Kohvrid roboti ehitamiseks jõuavad kooli

, Tallinna Tehnikaülikooli mehhat-roonikainstituudi vanemteadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eiko Lainjärv, TTÜ

ROBOOTIKA JÕUAB KOOLI. Robootika koolituse on läbinud ligi 20 õpetajat Eesti eri paigus. Tallinna Tehnikaülikoolis (TTÜ) välja töötatud robootika portatiivsed kodulaborid jõuavad samm-sammult koolidesse.

Meie majandus vajab uusi tuuli. Selle saavutamiseks on vaja innustada hakkajaid noori, kuna Eesti vajab tehnoloogiainsenere, kes suudaksid pakkuda innovatiivseid lahendusi ja välja töötada uusi tehnoloogiaid.



Ajakirjas Scientific American kirjutas hiljuti tarkavaraguru Bill Gates, et järgmine tehnoloogiarevolutsioon tuleb kodu- ja teenindussektori robootikas. Et Eesti noored insenerid oleksid valmis looma uusi, robootikal baseeruvaid lahendusi, tuleb neid varustada õppevahenditega.



Tallinna Tehnikaülikoolis välja töötatud robootika portatiivne kodulabor ehk ehituskohver aitab noortel inseneridel praktiseerida robootika alustõdesid, ühendades teadmisi nii IT, keemia, füüsika kui ka mehaanika vallast.



Õpetajad saavad uut õppevahendid kasutada huviringi käivitamiseks, valikaine koostamisel või füüsika ja tööõpetuse aineprogrammi lisana.



Ligi 20 robootika koolituse läbinud õpetajat on üheskoos loonud ka võrgustiku (autostudy.eu/wiki), mis võimaldab omavahelist tihedamat koostööd.



Kohtla-Järvel TTÜ Virumaa kolledži juures algas kursus gümnaasiumiõpilastele, kus juba pusitakse C-programmeerimiskeele kallal. Tallinnas saab varsti kätt harjutada Nõmme noortemajas, Pärnus tehnika- ja tööõpetusmajas ning koostöös Rakvere maavalitsusega hakkab sealkandis kursust vedama koolituskeskus Norax.


Lisaks käivad läbirääkimised Kuressaare linnavalitsusega, et avada robootika tehnikaring  Kuressaare noorte huvikeskuses.



Et sealkandis ning mujalgi tehnikahuvilisi jagub, näitavad mitmed noorte seas menukad TTÜ tehnoloogiakooli linnalaagrid, mille käigus on robotite komplekteerimist juba ka pisut proovitud.



Huvitatud on ka ärksamad üldhariduskoolid. Algamas on robootika ja mehhaatroonika õppeaine Nõo reaalgümnaasiumis, «kohvri» on kooli viinud ka G. Adolfi gümnaasium ja Tallinna Reaalkool ning Tartu H. Treffneri gümnaasium.


Robootikat on läinud õpilasteni viima kaheksa kodulaborit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles