Elion: logifailide säilitamine pole netipiraatide püüdmiseks

, Elioni infoturbejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivo Jürgenson.
Aivo Jürgenson. Foto: Elion

Postimees.ee avaldab Elioni kommentaari piraatluse ohjeldamise teemalisele artiklile «Üha kasvav internetipiraatlus saab löögi». Firma infoturbe juhi Aivo Jürgensoni sõnul on hiljuti jõustunud logifailide säilitamise kohustuse eesmärk raskete kuritegude avastamine ja ennetamine, mitte kasutajate rutiinne jälgimine.

Elion suhtub piraatlusesse jätkuvalt taunivalt ning failide jagamise servereid ei oma ega opereeri. Elion on erinevalt mitmest teisest sideoperaatorist vastavad FTP serverid juba mitu aastat tagasi sulgenud.  

Telekommunikatsioonisektor on väga reguleeritud ja turuosalised peavad igapäevaselt arvestama väga paljude erinevate seadusest tulenevate aspektidega. Antud muudatus ei erine väga oluliselt teistest sarnastest regulatsioonidest, millega oma igapäevategevuses arvestama peame.

Muudatusega seonduvad kulutused on ühekordsed, lisanduvad halduskulud. Võrreldes summat Elioni investeeringutega eelmisel aastal võrgu arendusse ja kvaliteeti (kogusummas 317 miljonit krooni), siis on tegemist väga marginaalse kulutusega.

Eurodirektiiv, mille alusel vastav kohustus ka Eestis kehtestatakse, võeti vastu Londoni ja Madriidi terrorirünnakute valguses ning selle algne eesmärk oli taoliste raskete kuritegude avastamine ja ära hoidmine.

Seadusemuudatus nõuab üksnes nende sideandmete säilitamist, milliseid sideteenuse osutajad teenuse osutamise käigus töötlevad, näiteks seda, milline IP-aadress ühe või teise kliendi kasutuses internetile juurdepääsuks teatud ajahetkel oli. Nende andmete kasutamise õigus on vaid julgeoleku- ja jälitusametkondadel (Eestis näiteks Kaitsepolitsei ja Kriminaalpolitsei) ning kohtutel.

Seadusega ette nähtud piires on nendel ametkondadel võimalik kasutada andmeid erinevate süütegude avastamiseks. Seega on tegemist väga selgelt vaid teatud eesmärkidel kasutatava õigusega ega võimalda erinevate kasutajate rutiinset jälgimist. Samuti ei ole võimalik tuvastada seda, millise sisuga materjali internetist alla laetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles