Henrik Roonemaa: piraatlus väheneks iTunesi poe Eestisse saabumisega

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa.
Henrik Roonemaa. Foto: Liis Treimann
Netipiraatluse ohjeldamiseks pole tarvis kaasata korrakaitsjaid ega välja mõelda karme karistusi, piisaks sellest, kui inimestel oleks legaalne kanal, kust mõistliku hinna eest värsket muusikat ja filme alla laadida, arvas ajakirja Digi peatoimetaja Henrik Roonemaa.

«Internet on inimeste jaoks loomulik kanal, kust neid asju otsida, muusikat, filmi, mida iganes. See on täiesti paratamatu ja ka iTunesi muusikapoe edu näitab, et inimesed on nõus selle eest maksma, kui nad saavad normaalselt muusikat osta – normaalse hinnaga ja enam-vähem normaalses valikus. Aga Eesti suur probleem on see, et meie ju ei saa. Praktiliselt ükski suur online-muusikapood pole eestlastele lahti,» rääkis Roonemaa Tarbija24.ee`le.

Sama olukord on Roonemaa sõnul ka filmide ja digitaalsete filmilaenutustega – legaalseid võimalusi lihtsalt pole.

Ta tõi välja veel selle, et paljud netist muusikat või filme tirivad inimesed ei soovi tegelikult piraatlusega oma käsi määrida.

«Sealt tuleb igasuguseid viirusi, see on keeruline, sa pead installima mingeid programme. Ma arvan, et on palju inimesi, kes tahaksid maksta näiteks 25, 50 või 100 krooni ja saada selle netist legaalselt.»

Seni kuni sarnaseid võimalusi Eestis pole, on Roonemaa arvates mõttetu rääkida netipiraatide jahtimisest ja karistamisest.

«Hakata sellises olukorras rääkima, et tuleb kinni keerata ja ära lõpetada, on äärmiselt tagurlik. Selge see, kui sa inimestele legaalset võimalus ei anna, siis seda juttu kinnikeeramisest võib rääkida või mitte rääkida, mingit vahet ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles