Euroopa Kohus kuulutas Soome karmi automaksu ebaseaduslikuks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. märtsil 2006 viidi Jan Arensi auto tema maja eest Soomes minema, põhjuseks erimeelsused Soome tolliga automaksu tasumisel. Auto on Arens Hansa Liisingule tagastanud, ent tüli maksu pärast kestab Soome kohtutes siiani.
1. märtsil 2006 viidi Jan Arensi auto tema maja eest Soomes minema, põhjuseks erimeelsused Soome tolliga automaksu tasumisel. Auto on Arens Hansa Liisingule tagastanud, ent tüli maksu pärast kestab Soome kohtutes siiani. Foto: Erakogu

Euroopa Kohtu hinnangul on Soome riik välismaalt sisse toodud autode pealt võtnud ebaseaduslikult makse, mistõttu peab riik ilmselt sadu miljoneid kroone tagastama.


Soome seadused nõudsid seni, et riiki toodud sõidukitelt tuleb enne registreerimist tasuda automaks. Registreerimata sõidukeid tohtis kasutada vaid tolliameti eriloal. Seoses sellega sattusid löögi alla ka mitmed Soomes elavad eestlased, keda ähvardas kümnetesse tuhandetesse kroonidesse ulatuva maksu tasumata jätmisel auto konfiskeerimine.

Kõnealune ühekordne maks tuleb tasuda autode registreerimisel Soomes ning see ulatus uute autode puhul 28 protsendini auto hinnast, millele lisandus käibemaks.

Mõne aasta eest kirjutas Postimees Kokkolas elavast Eesti perekonnast, kelle ukse taha ilmus ühel päeval Soome tollitöötaja nõudmisega võtta auto arvele Soomes ja tasuda sellelt 10 000 euro suurune maks.

Mullu sügisel võttis toll Helsingis kaheksa Eesti numbrimärgiga autot omanikelt ära, sest omanikud ei olnud tasunud sadade tuhandete kroonideni küündida võivat automaksu.

Nüüd on Euroopa Kohus aga leidnud, et nimetatud maks on seadusevastane. See tähendab, et Soome riik võib Helsingin Sanomate andmetel tagasi maksta 80 miljoni euro ulatuses välismaalt sisse toodud autode lisamaksu.

Soome rahandusministeeriumi hinnagul ei ole samas veel selge, kas Euroopa Kohtu otsus ka tagasiulatuvalt kehtib. Ministeerium tegeleb veel otsuse analüüsimisega.

Teada on samas, et otsus puudutab üksikisikuid, kes on toonud välismaalt kasutatud autosid alates 2006. aasta algusest.

Hagi Soome riigi vastu esitas Euroopa Komisjon. Soome valitsus on komisjoni väited vaidlustanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles