Google eemaldas brittide palvel kaardiprogrammist fotosid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i teenus Street View
Google'i teenus Street View Foto: Internet
Google oli sunnitud eemaldama oma maakaardiprogrammi Google Maps funktsiooni Street View alt kümneid fotosid, millele jäänud inimesed leidsid, et nende privaatsust on rikutud.

Väidetavalt võis eemaldatud piltidel näha näiteks detailseid vaateid inimeste kodudele, Londoni sekspoodi sisenevat meest, vahistamisi ja oksendamist, kirjutab BBC News.

Google’i esindaja kinnitas BBC’le, et igal mõnele kasutamist leidvale fotole jäänud inimesel on õigus selle pildi programmist eemaldamist paluda.

«Meil on miljoneid pilte ja eemaldatud fotod moodustasid neist väga väikese protsendi,» sõnas firma esindaja Laura Scott. «Soovime, et see oleks kasulik programm ja inimestel on õigus oma foto eemaldamist paluda.»

«Tõsiasi, et nüüd on Street View programmis tühje kohti, näitab, kui vastutulelikud me oleme,» lisas Scott.

Fotod, mille kohta on kaebusi tulnud, on praeguseks asendatud mustal taustal kirjaga «See foto pole enam kättesaadav». Ometi saab mõningaid fotosid siiski näha, kui programmis veidi eemale navigeerida ja neid teise nurga alt vaadata.

Oxfordi Internetiinstituudi privaatsusekspert doktor Ian Brown sõnas uudist kommenteerides, et ebasobivate fotode avaldamine ei üllata teda.

«Täpselt seda ongi oodata teenuselt, mis toetub vigade ennetamisel inimeste abile,» ütles Brown. «Google oleks pidanud teenuse kujundamisele hoolikamalt mõtlema, et sääraseid asju vältida.»

Browni arvates võinuks samadest kohtadest erinevatel aegadel mitu fotot teha ja kasutada neid pilte, mis inimeste privaatsust ei riku.

Google kinnitas, et kasutab oma kaartidel inimeste nägude ja autonumbrite puhul hägustamist ning püüab fotodele sattunute privaatsust kaitsta.

Google’i Street View kaardiprogrammi abil võib lähivaates uurida üheksa riigi tänavaid. Nendeks maadeks on USA, Suurbritannia, Jaapan, Austraalia, Uus-Meremaa, Prantsusmaa, Hispaania, Itaalia ja Holland.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles