Kas Šveitsi kellatööstus käib nutiajastul alla – esialgu nii tõesti tundub

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tag Heuer Connected
Tag Heuer Connected Foto: tagheuerconnected.com

Šveitsi üks prestiižikamaid kellatööstusi Tag Heuer esitles möödunud nädalal oma esimest ja ühtlasi hetkel maailma kallimat – ligi 1500 dollarit maksvat - nutikella Tag Heuer Connected ning  pani sellega asjatundjad õlgu kehitama ja küsima, kas kuulsal Šveitsi kellatööstusel üldse tulevikku on.

Näiteks jääb San Francisco tunnustatud tehnoloogiadisaineri Scott Sullivani sõnul see nutikell oma omadustelt suhteliselt tagasioidlikuks. Selle sees jookseb Androidi tarkvara ning ei eristu oluliselt ei tehniliste ega tarkvaraliste näitajate poolest eriliselt teiste tootjate kelladest - mis on hinna poolest pealegi kuni viis korda odavamad. Sama kehtib ka ümbrise kohta.

«Oluline paistab olevat vaid mäng, mida Tag mängib oma brändi ja Sweitši kellade kogukonnaga.  See on esimene suure Šveitsi tegija nutikell ja ausalt öeldes tundub see allaandmise tunnistamisena,» kirjutab Sullivan keskkonnas Fast Company Design.

Sullivani hinnangul on Tag Heueri kellade tõeliseks väärtuseks olnud just nende füüsilised omadused – need on olnud uskumatult täpsed, valmistatud väga kogenud asjatundjate poolt äärmise hoolega - ning neil on ajalugu. Kuid mida teha nüüd, kui elektroonika on üle trumbanud ka kõige täpsemad mehhanismid?

Tag Heueri vastus sellele paistab olevat eelkõige tunnetuslik: titaanümbris Tag Heueri logoga ning unikaalsed sihverplaadid. Kuid see on ka kõik. «See pole tehnoloogia areng, see ei ole innovatsioon, me väärime paremat,» leiab Sullivan.

Midagi erilist ei leidnud kellas ka keskkond Wareable, pigem täheldati mõningaid tagasihpidlikke näitajaid - näiteks ekraani pikslitihedus - võrreldes teiste nutikelladega. Küll aga nimetati ülevaates kella raudselt parima väljanägemisega Androidi kellaks läbi aegade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles