Mobiiltelefon õpib haistma mürke

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

USA sisejulgeolekuministeerium rahastab kiibi väljatöötamist, mis võimaldaks mobiiltelefonide abil tuvastada mürgiste gaaside olemasolu.


Eeskätt oleks selliste kiipidega telefonidest kasu päästetöötajatele, kes jõuavad õnnetuspaika esimesena, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Näiteks metroos hõljuva mürgise gaasipilve lekkekoha kindlakstegemiseks oleks võimalik päästetöötajatel jälgida reisijate mobiiltelefonidelt lähtuvaid häiresignaale, kirjutas LiveScience. Selle info põhjal oleks ka päästetööde koordineerimine näiteks võimaliku keemiarünnaku korral oluliselt tõhusam.

Lõhnakiibi tehnoloogia on olemuselt üsna sarnane sellele, kuidas pannakse kokku arvutikiipe. Ränikristalli tehakse suurel hulgal erineva suurusega, kuid üliväikese mõõtmega augukesi, mis vastavalt enda suurusele peegeldavad erinevaid värve. Kui mürgise gaasi, näiteks sariini molekul satub sellisesse auku, siis surub see august õhu välja ning peegelduva valguse värv muutub.

Mobiiltelefoni kaamera külge lisatud tillukesed läätsed registreerivad värvimuutusi. Kui muutus viitab mürkkemikaalile, siis käivitub mobiiltelefoni häiresüsteem.

Seni on Rhevision Technology Inc. kiip suutnud tuvastada sariini, sinepigaasi üht koostisosa metüülsalitsülaati ja bensiinilisandit tolueeni. USA sisejulgeolekuministeerium rahastab samalaadseid arendustöid ka NASAs ja Qualcommis.

Koostöös Rhevisioniga kiibi kallal tegutseva San Diegos asuva California ülikooli teadlase Michael Sailori sõnul ei ole aga mobiilitootjad just ülemäära vaimustuses ideest, et lisada oma niigi kõikvõimalikke funktsioone täistopitud telefonidesse veel uusi vidinaid. Ka kasutajaid ei pruugi vaimustada mobiiltelefonist, mille abil saaks nende asukohta äärmiselt täpselt kindlaks teha.

Sisejulgeolekuministeerium loodab saada pooleteise aasta jooksul 40 - 80 lõhnasensorite katsemudelit, mida oleks võimalik mobiiltelefonidesse paigaldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles