Uber asub idufirma abil kontrollima Eesti juhtide psüühilist seisundit

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veriff
Veriff Foto: tootja

Kokkuleppevedajaid vahendav Uber alustas koostööd online isikutuvastust ja taustakontrolli pakkuva Eesti startupiga Veriff, kelle abil saab hulgas nüüd võimalikuks juhtide teovõime kontroll.

Veriff on nimelt teenus, mis teeb koostööd mitmete riiklike andmebaasidega ning just see võimaldab  regulaarse kontrolli käigus välja selgitada, kas Uberi juhtidel on kehtiv juhiluba, isikut tõendav dokument, elamisluba, puuduvad kriminaalkaristused ja uudsena ka teovõime. Lisaks muidugi seda, kas kasutataval autol on läbitud tehnoülevaatus koos kehtiva kindlustuspoliisiga.

Tõsi, selleks kõigeks peab Uberi juht või selleks saada soovija keskkonnale selge nõusoleku andma ning see muutub just eriti oluliseks teovõime kontrolli puhul, mis teatavasti võib tuvastada nii vanuselist sobivust aga ka delikaatseks peetavaid probleeme – näiteks psüühikahäirest tulenevaid piiranguid.

«Veriffil on Andmekaitse Inspektsioonilt taotletud delikaatsete iskuandmete töötlemise ja pärimise õigus, mis võimaldab kontrollida rahvastikuregistrist ka teovõime staatust, kuid Veriff ei tohi vastavaid andmeid jagada kolmanda osapoolte,  ka mitte oma klientidega - antud kontekstis siis Uberiga,» kinnitas Veriffi tegevjuht Kaarel Kotkas Postimehele.

See tähendab, et juhul kui partnerjuhil on kõik tingimused täidetud, kinnitab Veriff tema sobivust Uberi juhiks. Aga juhul, kui ükskõik milline tingimus on täitmata, saab Uber Veriffilt teada, et isik ei läbinud kontrolli. Seejuures ei täpsustata, milline tingimus täidetud polnud.

Igal juhul on olulisim Uberi ja Verifii koostööst tulenev uuendus see, et  Eestis saab olema maailma põhjalikuim Uberi juhtide kontroll. «Tagame, et Uberi juhid oleks kontrollitud parimal võimalikul tasemel võrrelduna nii teiste kokkuleppevedude pakkujate kui ka Eestis tegutsevate taksofirmadega,» sõnas Kotkas.

Kontroll muutub lihtsamaks ka juhtidele endile - kui seni pidid nad näiteks dokumendi aegumisel uue dokumendi üles laadima, siis nüüd on Veriffile usaldatud kogu dokumentide haldus, kus isiku ja sõiduki andmete regulaarse monitooringu käigus saab registreerija nõusolekul teha päringuid rahvastiku- ja karistustregistrist.

Ka Uber Baltikumi tegevjuht Enn Metsari sõnul muudab see tehnoloogiline lahendus taustakontrolli juhtidele endile mugavamaks, sest neil pole enam vaja oma vastavust nõuetele erinevate paberitega tõestada. Selle kontrolli teeb nüüd Veriff tänu koostööle riiklike andmebaasidega taustal juhi eest ära.

Taustakontrolli uuendatakse regulaarselt. Regulaarsus oleneb juhi aktiivsusest,  dokumentide kehtivusest ja testperioodi tulemusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles