Vaata uuesti: video ja fotod – megainvesteeringu saanud robot veab Tallinnas toitu (2)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksa autotootjalt Daimlerilt äsja 16,5-miljonilise suurinvesteeringu saanud Starshipi pakiveorobotid on alustanud Tallinnas reaalselt inimestele toidu koju toimetamist – vaata uuesti fotosid ja videoid, kuidas need reaalselt Soome toiduvahendusfirma Wolt teenistuses tegutsevad. 

Postimees tegi kuu aja eest esimese kojukande robotiga kaasa. Mingisugust suurt elevust selle vuramine mööduvate autode juhtides ega jalakäijates ei tekitanud – pigem naeratusi ja juhtide uudishimulikke peapööramisi.

Liikumiseks kasutas robot eranditult kõnniteid ning sai sellega muretult hakkama. Koos operaatoriga oli talle varem selgeks õpetanud, millistel ristmikel milliseid foore ta jälgima ja millise edasise teekonna valima peab, et määratud sihtpunkti jõuda.

Sihtkoha aadressi oli robot saanud endale Wolti äpist, selles rakenduses näeb klient ka roboti täpset asukohta teel temani – selleks kasutatakse robotisse sisseehitatud GPS-i.

Ainsaks suuremaks takistuseks teekonnal on hetkel reguleerimata ülekäigurajad – nende ületamine kontoris asuva inimoperaatori abita (jälgib roboti teekonda kaamerate abil) oleks liiga riskantne – kuna autojuhid lihtsalt pole harjunud sellistele objektidele kõnniteel tähelepanu pöörama ja õnnetuste tõenäosus võib olla suur.

Kõik roboti üheksa kaamerat ja mikrofonid salvestavad pidevalt ümbrust ning seda eelkõige saadetise ja roboti enda turvalisusele mõeldes.

Pilootfaasis toimub toidu robotiga kojukanne järgnevalt:

  • Tallinnas asuv klient valib Wolti äpist restorani. Ta paneb kokku tellimuse ja saadab selle restorani süsteemi. Samal ajal kui restoran toitu valmistama asub, ühendatakse Wolti süsteemis kokku tellimus ja vakantne Starshipi kojuveo robot.
  • Robot saabub restorani, misjärel paigutatakse äsja valminud toit suletavasse mahutisse.
  • Kohaletoimetamine töötab 1,5 km raadiuses, mis kindlustab, et klient saab tellimuse 30 minutiga kätte. Kliendile saabub sõnum, kus antakse teada, et  tellimus jõuab temani roboti abil. Äpisiseselt kaardilt on võimalik selle teekonda ka jälgida. Kuigi robotid on ehitatud tänavatel navigeerimiseks (k.a näiteks äärekivide ja ristmike ületamiseks), liigub pilootprojekti jooksul robot koos järelevaatajaga.
  • Kinnine toidumahuti on tugevalt suletud senikaua, kuni klient vajutab tema telefoni SMS-iga saadetud lingile, kinnitades sellega, et on tellimuse kätte saanud.

Mõni sõna ka pakiveorobotitest:

  • Starshipi robotid on mõeldud kaupade transpordiks 2–3 km raadiuses, tehes seda 15–30 minutiga.
  • Keskmine kiirus on jalakäija oma – 6 km/h.
  • Robot kaalub tühjana 18 kg
  • Ta tunneb ära fooritulede valguse, arvestab jalakäijate kiirusega, saab üle äärekividest, kuid ei suuda ise ületada reguleerimata ülekäiguradasid.
  • Maksimaalseks saadetise raskuseks on 10 kg, ehk kolm toidukotti
  • Robotid on õpivõimelised: kõik piirkonnad käiakse koos saatjaga enne tööde alustamist läbi ja ümbruskonnast luuakse 3D arvutipilt
  • Robotil on 9 kaamerat
  • Testid käivad hetkel USA-s, Suurbritannias, Šveitsis, Saksamaal, Eestis ja veel mitmes riigis
  • Ärikasutusse jõuavad robotid aastal 2017

Eesti ettevõtjate eestvedamisel käivitatud pakiveorobotite ettevõte Starship Technologies kaasas Saksamaa autotootjalt Daimler AG ja kümmekonnalt tuntud riskikapitalistilt Eesti läbi aegade suurima ühekordse esimese faasi investeeringu – 16,5 miljonit eurot.

Daimleri kõrval otsustasid ettevõttesse raha paigutada veel sellised tuntud ja üleilmselt edukad riskikapitali ettevõtted nagu Shasta Ventures, Matrix Partners, ZX Ventures, Morpheus Ventures, Grishin Robotics ja Playfair Capital.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles