Karbist välja: tipptelefon Samsung Galaxy S8 ehk nii külm on tunne (2)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galaxy S8
Galaxy S8 Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Olude kokkusattumise tulemusel õnnestus osal meist neil päevil esimesena Eestis karbist välja võtta Samsungi järjekordne tipptelefon Galaxy S8. Esmamuljed selle 18. aprillil eeltellijateni jõudva seadme kohta on järgmised.

Midagi pole teha, hea Samsung, esimese asjana ootasin su aku tühjenemise ära ja panin seejärel su  ... juhetpidi pistikusse. Kontrollimaks teadagi mida – eelmise tipptelefoni (Note 7 ja selle ülekuumenevad ja plahvatavad akud) hädad on veel liiga selgelt meeles.

Hoidsin 10 minutit – ei midagi. Veel tund – ikka kõik rahulik. Ei mingit erilist kuumenemist, isegi külm oli – tunne. Küll aga sai selle ajaga aku 0-st 100 protsendini täis. Kiirlaadimine toimib väga hästi, juhtmevaba laadimine eeldatavasti ka – ühtegi laadimisalust polnud hoobilt kuskilt võtta. Kuna ma seda eriti kasutada ei jõudnud, siis enam kui poolteist päeva hiljem oli akut ikka veel ligi 50 protsenti järel.

S8 iirisetuvastus / MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS
S8 iirisetuvastus / MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Teine suur ootus oli muidugi oma silmadega – ja seda sõna otseses mõttes – üle kontrollida iirisetuvastus. Ehk siis uus (lisaks koodile, sõrmejäljelugejale, joonevedamisele ja näotuvastusele) ja väidetavalt ka turvaline võimalus end telefonile tuvastada ja sel teel ekraan lukustusest avada ning mobiilimakseid teha.

Enda silmade tutvustamine seadmele käis märgatavalt kiiremini kui sõrmejälgede esmakordne skaneerimine. Lihtsalt pead silmi hoidma ekraanil kuvatava kahe ringi sees ja hetkega oli kõik tehtud. Täpselt sama kiirelt käis hiljem ka lukustusest vabastamine – iiriste lugemine toimib. Ainult üks üleliigne ekraani libistamine on seal vahepeal.

A5 vs. S8 / MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS
A5 vs. S8 / MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Disaini osas sattus minu kätte ikka samasugune kesköine must seade nagu Galaxy A5, isegi sõrmejäljed jäävad üsna samamoodi näha. Mis muudab selle telefoni ligi 400 eurot ehk poole kallimaks? Disaini osas vast on argumente kolm:

  1. Telefon on muutunud veelgi kitsamaks ja piklikumaks – seeläbi on pöidla tegevusulatus veelgi kasvanud. Seega tasub kriitiliselt suhtuda ka ekraani suurusesse – 5,8 tolli. Sama diagonaali eest saab nüüd palju vähem esiekraani tööpinda.
  2. Ekraan ise on aga nüüd täies ulatuses «kasulik pind» – puudub tavapärane alumine must riba kodunupule ja ülaserv esikaamera ja kuulari tarvis. Sellel seadmel on puutetundlik kogu avakülg ja selle külgkumerusedki.  
  3. Ühtlasi tähendab see, et tavapärane füüsiline kodunupp on küll säilinud, kuid paigutatud nähtamatuna esiekraani alla – kerge klõps käib jätkuvalt läbi. Algselt oli sinna plaanitud paigutada ka sõrmejäljelugeja, kuid nähtavasti ajapuudusel selleni ei jõutud ja lugeja asub nüüd kummalises ja üdini võõras kohas – põhikaamera kõrval telefoni tagaküljel.

Kaamera kohta vast nii palju, et selle ava on läinud veelgi suuremaks ja valgust läbilaskvamaks (f/1,7 ja 12 MP). Meie pimedas kliimas vägagi hea arengusuund, hetkel näitena üks hall esmaspäevane jäädvustus Postimehe rõdult.

Telefoni tehnilisi omadusi on kõikjal juba pikalt seletatud, ka «alati sees» ekraan püsiva kellaaja ja märguannete näitamiseks on tuttav juba keskklassi mudelilt A5 (2017). Nagu pole uudis enam ka vee- ja tolmukindlus.

S8 Bixby klahv
S8 Bixby klahv Foto: Aivar Pau

Tähelepanuväärne on kindlasti aga Bixby nime kandev klahv seadme vasakus servas. Selle mõte on midagi väga sarnast senisele Google'i rakenduse funktsionaalsusele ja enamgi veel. Ühe klahvivajutusega pakub telefon inimesele kõike just personaalselt talle vajalikku ja tema kohta käivat: kalendriväljavõtted, ilm, lähipiirkonna söögikohad ja vaatamisväärsused, viimased meilid, meeldetuletused, uudispealkirjad talle huvipakkuvatel teemadel jne jne. Tundub igati kasulik ja praktiline klahv olevat.

Lühiülevaate järeldus: paremat telefoni omadustelt, võimetelt ja tegelikult ka disainilt vaevalt leida on. Soliidne ka. Ning õnneks on ka arenemisruumi. Ei olnud külm tunne seda seadet proovida, päris hea tunne oli.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles