Mida teha kui nutiseadme aku ei lae?

Erki Oras
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefoni laadimisprobleemile võib ise jälile saada.
Nutitelefoni laadimisprobleemile võib ise jälile saada. Foto: shutterstock.com

Vaadates ringi foorumites ja näoraamatu erinevates tehnikagruppides, siis tundub, et üks “populaarsemaid” probleeme iPhone’iga on seotud laadimisega. Ehkki probleem on üks, siis põhjuseid on siin mitmeid. Ometi ei maksa esimeste probleemide tekkides tõsta hädakisa ja tülitada oma ala spetsialiste, sest vaid väikese vaeva ja kuluga võib välja peilida põhjuse, miks teie nutikas sõber ühel heal hetkel laadimisest keeldub. Kõige levinumaid põhjuseid käsitleb Erki Oras tehnoloogiaportaalis Digitark.

Kaabel

Enne kui hakkate otsima keerulisemaid põhjuseid tasub alati kontrollida laadimiskaablit. Tänapäeval ei moodusta kaabel ja laadija enam statsionaarset tervikut, st kaabel käib eraldi laadija külge. Kaabli kontrollimiseks on kaks võimalust – proovige sama kaabliga laadida teist seadet või siis proovige oma seadet laadida läbi teise kaabli. Mis iganes teile mugavam on. Kaabel on üldiselt laadimisahele kõige peenem ja nõrgem lüli ning tihti võib ka väliselt täiesti terve kaabel streikida. Kõigepealt aga võite kontrollida, kas kaabel ja seade on omavahel korralikult ühendatud.

Laadija

Kui probleem pole kaablis, siis järgmisena võib probleem peituda laadijas. Õnneks on tänapäeval enamus nutiseadmete laadijaid suhteliselt universaalsed. See muudab kergeks võimaluse proovida ühte seadet laadida erinevate laadijatega. Ärge aga unustage proovimisel eraldamast kaablit ja laadijat – testige ühte laadijat esmalt erinevate kaablitega ning alles seejärel proovige sama seadmega erinevaid laadijaid. Soovitav on sealjuures kasutada kaablit, mille töökindluses te täiesti kindel olete.

Laadija puhul tuleb ka kindlasti veenduda, et see oleks antud nutiseadmega sobiv. Mõistagi pole sellist kontrolli vaja, kui sama laadija on varem seadet korduvalt ja edukalt laadinud

Puhastamine

Kui kaablite ja laadijate vahetamine soovitud tulemust ei anna, tasub asuda puhastustöödele. Ka siin on kaks asja, mida puhastada ning oluline on alustada õigest otsast st nutiseadme laadimispordist. Puhastamisprotsess on lihtne, kuid ometi on ka siin paar elementaarset asja, mida meeles pidada.

Laadimispordi puhastamine

Laadimisporti ei tohi puhastada mingi metallesemega nagu nõel või kirjaklambri ots, millega on suur tõenäosus peent elektroonikat vigastada. Selle asemel tasub proovida pehmemat sorti hambaharja. Õige hellalt võib parema puudusel proovida ka näiteks puust või plastist hambaorgiga, kuid siin tasub olla äärmiselt ettevaatlik. Kui te oma käteosavust ei usalda, siis paluge seda teha kellelgi, kes käelises tegevuses osavam on.

Kindlasti ei tohi mitte mingil juhul laadimisporti puhastada niiske vatiga, isegi, kui see on immutatud ainult alkoholiga.

Samuti ei tasu laadimispesa puhastamisel kasutada suruõhku, mis näiteks arvuti puhastamisel häid tulemusi annab. Suruõhk võib saasta lihtsalt sügavamale seadmesse puhuda ning muuta selle kättesaamise veelgi keerukamaks. Küll aga võib võimaluse korral kasutada spetsiaalselt elektroonika puhastamiseks mõeldud mini-tolmuimejaid.

Laadimiskaabliotsiku puhastamine

Kui ka laadimispesa puhastamine tulemust ei anna, võib proovida puhastada ka laadimiskaabli otsikut, mis nutiseadmesse käib. Reeglina on see kõige ebatõenäolisem ning selle otsiku määrdumine peaks olema juba kaugele näha, kui see enam laadimisel ühendust ei anna.

Kaabliotsikute puhastamisel võib samas julgelt kasutada alkoholi sisaldavaid puhastussegusid. Kindlasti tuleb aga vältida lihtsat seebivett või koduseid puhastusvahendeid, mis võivad tekitada korrosiooni. Otsiku puhastamisel tasub veenduda, et kaabliga ühenduses olev laadija poleks vooluvõrku ühendatud. Samuti veendu, et kaabli otsik on täiesti kuiv enne kui see nutiseadmega ühendatakse.

Milliseid nippe veel kasutada enne seadme remonti viimist, loe juba lähemalt Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles