Fotod: Europarlament kasutab ebaturvalist tarkvara (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows XP Euroopa Parlamendis
Windows XP Euroopa Parlamendis Foto: Aivar Pau

Euroopa parlamendis on käivitunud tõsised debatid selle üle, kuidas suruda digiplatvormidele peale  kasutajate andmete turvalisuse tagamist, kuid parlamendi enda tagahoovis on kasutusel ajast ja arust tarkvara, mis pole juba aastaid turvaline.

Postimees osales sel nädalal parlamendis toimunud kõrgetasemelisel konverentsil, mille sisuks meie digitaalse tuleviku kujundamine ja digirevolutsiooni väljakutsed. Väga kõrgel tasemel esinejad rääkisid sellest, kuidas mõjutada suuri digiplatvorme oma kasutajate andmeid paremini kaitsma.

Üllatus oli aga suur selle pildi üle, mis avanes siis, kui Euroopa Parlamendi endi tööruumides – täpsemalt pressiruumis – üldkasutatav tööarvuti sisse lülitatud sai. Ekraanil avanes nimelt pilt, mis rääkis tarkvaraplatvormist Windows XP, millele Microsoft pole turvauuendusi saatnud juba ligi neli aastat.

XP avaekraan vaatab vastu ka kolleegide tööjaamadel
XP avaekraan vaatab vastu ka kolleegide tööjaamadel Foto: Aivar Pau

Microsoft teatas täpselt neli aastat tagasi järgmist: «Pärast 12 aastat lõppes 8. aprillil 2014 tugi Windows XP-le. Microsoft ei paku enam Windows XP operatsioonisüsteemile turvauuendusi ega tehnilist tuge. On väga oluline, et kliendid ja partnerid võtaksid kasutusele kaasaegse süsteemi, nagu näiteks Windows 10.»

Euroopa parlamendi pressiruumis tuleb selle operatsioonisüsteemi abil aga aastal 2018 vaadata sisevõrgu ülekandeid, surfata internetis, printida dokumente ja edastada videomaterjale oma koduvõrkudesse.

Arvuti EP pressiruumis
Arvuti EP pressiruumis Foto: Aivar Pau

Euroopa parlamendi pressiteenistus kinnitas kommentaaris Postimehele, et Windows XP-d kasutavad tööjaamad on eraldatud muudest parlamendi võrkudest ning on hästi kaitstud alati uuendatud tulemüüri ja sisselogimissüsteemiga. Ajakirjanike isikuandmeid need arvutid ei salvesta ning veebilehitsejad nendes tööjaamades on samuti uusimad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles