Eesti Vikipeedia pani protesti märgiks oma lehekülje kinni (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Vikipeediast

Eesti Vikipeedia sulges ajutiselt oma lehe, et protestida kavandatava Euroopa Liidu autoriõiguste direktiivi vastu, mille üle Euroopa Parlament hääletab neljapäeval.

Vikipeedia lehele ilmunud teate sõnul ähvardab kavandatav direktiiv piirata olemasolevaid vabadusi ja ligipääsu internetile. «Uute barjääride, lisapiirangute ja filtreerimisnõuete sisseseadmine paneb ohtu ka Vikipeedia toimimise. Kui direktiiv kavandatud kujul vastu võetakse, võib muutuda võimatuks uudisteportaalide artiklitele viitamine ning ka nende jagamine sotsiaalmeedias, samuti võivad otsingumootorid kaotada õiguse neid tulemuste hulgas näidata,» seisab leheküljel.

Eesti vikipedistide kogukonna sõnul on kavandi hukka mõistnud 70 arvutiteadlast, sealhulgas Interneti HTTP-protokolli looja Tim Berners-Lee, 169 teadlast ja akadeemikut, 145 inimõiguste, pressivabaduse, teadusuuringute ja tehnoloogiaettevõtete organisatsiooni ning ka Wikimedia Foundation, vaba entsüklopeediat edendav mittetulundusühing.

Leheküljele postitatud info järgi jääb Vikipeedia suletuks kuni hääletuse toimumiseni 5. juulil. Vikipeedia kutsub kõiki Euroopa Parlamendi liikmeid hääletama praeguse direktiivikavandi vastu.

Teksti saab täispikkuses lugeda siit.

Praeguseks on sulgenud oma lehe ka Itaalia Wikipedia, kes protestib samuti autoriõiguste direktiivi vastu. Ka nende lehele on ilmunud sarnane tekst, mida võib näha siit.

Postimees kirjutas juunis, et kavandatav direktiiv võib kriitikute sõnul lämmatada internetis leviva kasutajate poolt genereeritud sisu, mille hulka kuuluvad näiteks remix’id ja meemid. Kavandi artikkel 13 sõnastab, et platvormide pakkujad peavad võtma kasutusele vastavad meetmed veendumaks, et nende keskkondades peetakse kõigist autoriõiguste lepingutest kinni.

Kriitikute sõnul peaks platvormid uue seaduse jõustudes eemaldama sisuliselt igasuguse kasutajate loodud sisu, seades nii sisse suured piirangud sõnavabadusele. Samuti kardetakse, et platvormid hakkavad eeskirjadest kinni pidamiseks looma automatiseeritud algoritme, mis ei võta riske ja eemaldavad igasuguse sisu, mis võiks platvormi vähegi ohustada.

Arikkel 13 vastane kampaania Copyright 4 Creativity on teatanud, et direktiiv hävitaks meile tuntud interneti ja kehtestaks tsensuuri.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles