Trooja viirus nakatas tuhatkond Eesti arvutit

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internet
Internet Foto: Caro / Scanpix

Ekspertide hinnangul on Eestis umbes tuhatkond viirusega Sinowal nakatunud arvutit, mille kasutajate andmed on suure tõenäosusega jõudnud ka kurikaelteni.

Viirus Sinowal kogub nakatunud arvutitest näiteks kasutajate pangakontode ja paroolide andmeid ning saadab need arvutit kontrollivatele kurjategijatele, teatas riigi infosüsteemide arenduskeskus.

Ühtlasi talitab see tavapärase troojalasena, avades kurjategijale vaba pääsu arvutisse.

CERT (Computer Emergency Response Team) Eesti infoturbe ekspert Tarmo Randeli sõnul on Sinowal ohtlik oma märkamatu tegevuse tõttu.

«Kerge on märgata varast, kes murrab lahti ukse ja lõhub aknaklaasi. Kui vargus toimub nii, et silmanähtavalt midagi ei muutu, on isegi varguse toimumise hetke raske tuvastada, rääkimata osalistest,» sõnas ta.

Randeli väitel on möödas ajad, kui viiruse kood failina arvutisse laekus. Viiruste loojad kasutavad arenenud tehnoloogiaid, mistõttu viirusetõrje programmid ei avasta suurt osa arvutisse hiilinud viirustest.

Ta lisas, et samas levib enamik viirusi kasutaja aktiivse abiga ja viimase lihtsameelsust kasutades.

Ka Sinowali probleemi viimati tõstatanu, turvalahendusi pakkuva The Security Division of EMC sõnul saavad inimesed hoida oma arvutit nakatumast, olles tähelepanelikumad, jälgides kuhu minnakse ja millisele lingile vajutatakse.

Juhiseid turvaliseks käitumiseks leiab näiteks www.assapauk.ee lehelt. Interneti-panka saab turvalisemalt kasutada ID-kaardi abil.

Troojalasest vabanemine

Kui inimene on siiski arvutiviiruse ohvriks sattunud, tuleb pöörduda asjatundja poole, kes arvuti puhastab.

Kui kasutatav antiviirus ei avasta viirust, tuleks proovida alternatiivseid tõrjujaid. Eksperdid soovitavad kindlasti vahetada kõiki kasutatud kasutajanimesid ja paroole ning muuta pangakontode ja FTP
kontode sisselogimise koode.

Samuti tuleks teavitada sõpru, et nad ei usaldaks liialt e-kirjades või suhtluskeskkondades saadetud linke ja faile.

Microsofti aasta esimest poolt kajastava turvaraporti järgi on Eestis
nakatunud arvutite hulk võrreldes eelmise aastaga tõusnud 18.7 protsenti.

«On selge, et absoluutset kaitset saab küberkuritegevuse sellise vormi vastu pakkuda ainult arvutikasutamisest loobumine, mis pole aga tänases maailmas loomulikult reaalne,» sõnas Randel.

Tema sõnul on teada, et antiviirused ei leia enam kõiki uusi, rahateenimisele suunatud viirusi. «Seega on viimane aeg hakata arvutit kasutama ka peaga, mitte ainult hiire klikkimise sõrmega,» toonitas ta.

CERT Eesti (Computer Emergency Response Team) tegeleb küberturvalisuse tagamisega Eesti riigivõrgus ja korraldab küberturvet riiklikul tasemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles