Politsei: Eesti-Vene piiril sagenevad kahtlased droonilennud (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Rantelon müügijuht Karl Taklaja näitab, kuidas DroneGun drooni kahjutuks teeb.
OÜ Rantelon müügijuht Karl Taklaja näitab, kuidas DroneGun drooni kahjutuks teeb. Foto: Aivar Pau

Eesti politsei on tuvastanud Eesti-Vene piiril kümneid lubamatuid droonilende ning seetõttu on alustatud koostööd ettevõtetega, kelle loodud tehnoloogia võimaldab neid tuvastada ja elimineerida.

«Mullu fikseeris politsei kümneid juhtumeid, kus tuvastati piiriäärsel alal kontrollitud õhuruumis mehitamata lennuvahendi liikumine. Seda mitte üksnes Eesti territooriumil, aga visuaalsel vaatlusel ka Vene Föderatsiooni poolsel piiriäärsel alal,» ütles Postimehele politsei- ja piirivalveameti (PPA) infovarade vanemstaabiametnik Hannes Hansalu.

Tema sõnul seonduvad sellised lennud sisejulgeolekuriskidega, takistavad riigipiiri tõhusat valvamist ning loovad ohu kokkupõrgeteks teiste lennuvahendiga.

«PPA on pidanud juba droonide vastumeetmeid kasutama ja on ebaseaduslikult lendavaid droone alla toonud,» ütles Hansalu.

Piiriäärsel alal välja selgitatud droonide lennutamisest tingitud vahejuhtumid jagunevad senise statistika järgi kaheks: inimesed ei ole teadlikud piiriäärsel alal kehtivatest piirangutest ning piiriülene kuritegevus.

«Oleme arvestanud, et tehnika areneb pidevalt ning politsei- ja piirivalveamet peab sellega kiiresti kaasas käima,» lisas Hansalu.

Selleks teeb politsei näiteks koostööd teiste ettevõtte seas ka Eesti ettevõttega Rantelon, mis on loonud süsteemid võõraste droonide kontrolli alla võtmiseks. «Meil on hea meel, et tasemel tegija on Eestis meile lähedal, kellega koostöös arendustööd teha ja erinevaid lahendusi katsetada,» märkis Hansalu.

PPA vaates on droonitõrjevõimekuse pidev tõstmine enam vajalik piiriturvalisusega seotud küsimustes ning järjest enam ka suurürituste, visiitide, spordivõistluste ja mitmete ohustatud objektide turvalisuse tagamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles