Maaeluministeerium soovitas «ebasõbralike» riikide äppe vältida (4)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yandex.Taxi
Yandex.Taxi Foto: Sander Ilvest

Maaeluministeerium on üks neist riigiasutustest, mis on otsustanud soovitada oma ametnike töötelefonides Yandex.Taxi äppi mitte kasutada, lisaks näidatakse kollast tuld kõigile parasjagu Eestiga «ebasõbralikes» suhetes olevate riikide äppidele.  

«Oleme soovitanud vältida ELi suhtes ebasõbralike või ebausaldusväärsete riikide päritoluga tarkvaratoodete kasutamist, mille hulka kuulub ilmselt ka Yandex Takso,» ütles maaeluministeeriumi infoturbejuht Aivar Ilves portaalile Geenius.

Ministeerium täpsustas hiljem, et soovituste jagamisel toetutakse jooksvalt EL-i riikide julgeolekuasutuste avalikele hinnangutele.

Postimees on varem kirjutanud, et Eesti küberametkonnad on võrreldes Leedu kolleegidega märksa leebemad ega seisa vastu Vene võimudega seostatud Yandex.Taxi mobiilirakenduse kasutamisele.

«Riigi Infosüsteemi Amet ei ole Leedu kolleegidega sarnaselt nii resoluutne ega keela ühegi taksoäpi kasutamist, kaasa arvatud riigiasutuses. Küll aga tasuks ühe või teise rakenduse kasutamisel oma andmetega hoolikalt ümber käia,» ütles mõne kuu eest Postimehele ameti küberjulgeoleku allüksuse CERT-EE juht Tõnu Tammer.

Yandex.Taxi tegevjuht Daniil Shuleyko ütles aga paari nädala eest Postimehele, et isegi kui homme peaks uksest sisse astuma Venemaa eriteenistus ja nõudma ELi kasutajate andmeid, siis nad oleksid kohustatud seda ainult Interpoli kaudu tegema. «Meie Hollandis registreeritud emaettevõte täidab siinseid nõudmisi 100-protsendiliselt,» ütles ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles