Karbist välja fotod ja videod: selline on Huawei uusim tipptelefon Mate 20 Pro

Aivar Pau
, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro Foto: Aivar Pau

Maailmas suuruselt teiseks mobiilitootjaks kasvanud Huawei esitles täna õhtul Londonis oma selle aasta tipptelefoni Mate 20 erinevaid versioone ning kahte randmeseadet.

Kokku esitleti täna sellest telefonist nelja versiooni: Mate 20, 20 Pro, eriti suure ekraaniga 20 X ja musta või punase nahaga ehitud Porche design. Olgu kohe öeldud, et Eestis tuleb neist müügile vaid Pro-versioon, seega räägime eelkõige selle mobiili omadustest.

Kõige olulisemaks uuenduseks see, et sõrmejäljelugeja lõpuks ometi avaekraani sisse ehitatud – tehniline uuendus, millega pole seni hakkama saanud ükski konkurent. Ehk siis pole enam vaja sõrmega lugerit mööda nuppe ja korpust taga otsida ning piisab vaid pöidla asetamisest ekraani alaossa.

Ma arvan, et see mugavusuuendus paneb vägagi paljusid inimesi lõpuks ometi oma seadmeid korralikult lukustusega kaitsma.  Kas see ka töötab? Postimehe esimesed testid näitavad, et veatult ja kiirelt:

Teiseks muidugi tänapäeva mobiilide kõige tähtsam omadus üldse: pildistamisvõime. Mate 20 Pro’l on kolm põhikaamerat ja lisaks ees üks selfie-kaamera.

Jätkuvalt Saksa kaameratootja Leica abil toodetud põhikaameraks on 40 MP lainurkkaamera (27mm) ava suurusega f/1.8 ning lisaks 20 MP ultralaikaamera (27 mm, f /2.2) ja 3X 8 MP telefotokaamera (80 mm, f/2.4). Erinevalt eelkäijast (P20 Pro) on nüüd need koos välguga paigutatud tsentris asuva ruudu sisse, mitte enam ülanurka, ning see tähendab, et seade ei kõigu enam, kui seda laual toksida.

Mate 20 pro kaamera
Mate 20 pro kaamera Foto: Aivar Pau

Lähtuvalt pildistamisoludest, režiimist ja objekti kaugusest valib süsteem ise, kumba lisakaamerat ta põhikaamerale appi vajab.

Kuidas seade pilti teeb. Hämaras Londonis sai esimesest ettejuhtuvast kõrghoonest sellise üldsegi mitte paha foto:

Foto: Aivar Pau

Mis puudutab üldist välimust, siis on esiküljelt vaadates täheldatav jõuline lähenemine Samsungi S-seeria edge- ehk kumerate servade mobiilidele. Mina neil puhtalt kuju järgi enam vahet ei teekski – nii sarnaseks on muutnud külgede suhe ja servade kumerus näiteks S9 ja Mate 20 Pro puhul.

Mate 20 Pro
Mate 20 Pro Foto: Aivar Pau

Seade on tolmu- ja niiskuskindel, IP68 sertifikaadiga. Seadme ekraanivaadet saab nüüd juhtmevabalt jagada arvutiekraaniga – selle funktsionaalsuse proovime kohe ära, kui testseade käes. Tagasi on ka infrapunakiir, et kasutada seda puldina televiisori või digipuldi juhtimiseks. 

Tarkvaraplatvormiks uusim Android 9.0 Pie, millele on peale ehitatud Huawei enda kasutajaliides EMUI 9.0.

Mate 20-l pole enam tavalist kõrveklappide sisendit ning kaasasolevad klapid on varustatud USB-C otsikuga – seega seadet samal ajal laadida ning klappidega muusikat kuulata ei saa. Tavaliste kõrvaklappide kasutamiseks on mobiilil kaasas väike üleminekujuhe:

Mate 20 Pro
Mate 20 Pro Foto: Aivar Pau

Telefonil suur 6,39-tolline full-HD+ ekraan resolutsiooniga 1080x2244 pikslit. Displei tehnoloogiaks on TFT LCD. Hetkel valitseva trendi kohaselt on seade kitsas, ehk kuvasuhe on tal 18,7:9.

Operatiivmälu (RAM) on seadmel sõltuvalt hinnast ja turust kas 4, 6 või 8 GB ning salvestusmälu 64, 128, 256 või 512 GB.

Protsessor on loomulikult Huawei enda toodetav uus ja võimas 8-tuumaline HiSilicon Kirin 980 ning sellest oleme lähemalt kirjutanud siin artiklis. Ja see seade on tõesti kiire, kui mitte kiiremaid, mida ma üldse käes olen hoidnud. Näiteks Messengeri avamine võtab iPhone XSil aega enam kui kaks korda rohkem kui Mate 20 Prol. 

Mobiili 4200 mAh mahutavusega akut saab loomulikult kiirlaadida. Esmane test näitas, et pool tunniga sai 51 protsendist 94 protsenti ka siis, kui telefoni samal ajal aktiivselt kasutasin.

Seadmel on olemas ka juhtmevaba laadimine. Huawei üllatas täna ka sellega, et see on esimene mobiil, mille abil saab teisi seadmeid juhtmevabalt laadida. Olgu selleks teiseks seadmeks kasvõi iPhone või Samsungi nutikell. Tehnoloogia kannab nime Wireless Reverse Charge

Mate 20 Pro eelmüük Eestis algab 16. oktoobrist ja kestab kuni oktoobri lõpuni. Kõik, kes soetavad eelmüügist Mate 20 Pro, saavad kingituseks Huawei Nano-mälukaardi suurusega 128 GB ja Huawei juhtmevaba kiirlaadja.

Telefonid jõuavad Eesti poodidesse müüki 1. novembrist, soovitusliku jaehinnaga 999 eurot  ning on saadaval kõigis kolmes värvitoonis: hämarik, kesköö sinine ja must.

Tänast esitlust Londonis saab uuesti vaadata siin:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles