Elisa Eesti sai hakkama rahvusvahelise taseme käkiga (8)

Aivar Pau
, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei Mate 20 Pro.
Huawei Mate 20 Pro. Foto: HANNAH MCKAY / REUTERS

Soome telekomiettevõtte Elisa Eesti haru sai sel nädalal hakkama rahvusvahelisel tasemel enneolematu möödapanekuga, kui avalikustas sotsiaalmeedias andmed Huawei uue tipptelefoni Mate 20 Pro kohta enne selle ametlikku globaalset lansseerimist.

Elisa Eesti tootejuht oli nimelt salvestanud juba esmaspäeva hommikul ettevõtte kätte usaldatud testseadmega nö «karbist välja» stiilis video, kus kirjeldas seadme põhilisi omadusi. Kuus minutit ja nelikümmend seitse sekundit kestvas videos andis ta muu hulgas teada, et selle seadme sõrmejäljelugeja on nüüd integreeritud ekraani sisse ning demonstreeris selle kaamerate uut paigutust.

Video avaldati esmaspäeval YouTube’is ning mitmed tehnoloogiaportaalid tegid sellest kohe ka koopiad. Põhjus selles, et ametlikult polnud keegi veel seadet näinud ega selle omadustega tutvuda saanud. Kui ka kellelgi testseadmed juba käes olid, siis neile oli Huawei peale pannud vaikimiskohustuse kuni mobiili ametlikku esitluseni.

Hiina tehnoloogiagigant ja maailma suuruselt teine mobiilitootja Huawei ise esmatutvustas maailmale seadet Londonis ExCeLi keskuses alles teisipäeval Eesti aja järgi kell 16. Elisa ise oli oma video YouTube’ist selle aja peale eemaldanud, kuid koopiad sellest liiguvad ringi siiamaani.

Kuidas Elisa ise juhtunut selgitab?

«Elisa tootejuhil avanes koostöös Huaweiga võimalus filmida müügitöötajate koolitamiseks video uuest Huawei lipulaevast. Video laadimise ajal oli klipp eksikombel avalik, aga registriväline ehk seda sai jagada ainult läbi lingi. Meile teadmata viisil levis video link meediasse ja videot kopeeriti. Originaal eemaldati koheselt vea ilmsiks tulekul,» nii kõlas Elisa Eesti esindaja Taavi Tederi kommentaar.

Elisa on loomulikult Huaweiga juhtunu teemal suhelnud ja vabandanud, kuid seni pole teada, kas ja milliseid sanktsioone juhtum Eesti või Elisa jaoks kaasa toob. Elisa tootejuht ise jääb karistuseta.

«Elisa üldine seisukoht on alati, et eksimused on lubatud senikaua, kuni neist õpitakse. Antud juhtumi puhul on tegemist kindlasti väärtusliku õppetunniga, mis näitab kui globaalseks on digitaliseerinud maailm meie ümber muutunud. Kindlasti korrigeerime majasiseseid protsesse sellest tulenevalt,» rääkis Taavi Teder.

Oleme kommentaari saamiseks pöördunud ka Huawei poole. 

Huawei uus lipulaev Mate 20 Pro on aga võimas telefon, selle esmamuljete kohta saab lugeda siit. Muu hulgas on sellel tõesti sõrmejäljelugeja peidetud nüüd esipaneeli sisse ja seda saab kasutada juhtmevaba laadijana teistele seadmetele ning ka telekapuldina. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles