Island kinnitas X-tee kasutuselevõttu

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi delegatsioon Eestis
Islandi delegatsioon Eestis Foto: MKM

Islandi rahandus- ja majandusminister Bjarni Benediktsson kinnitas täna Tallinnas üle, et mullu septembris sõlmitud leping kehtib ja riik võtab kasutusele Eesti e-riigi andmevahetusplatvormi X-tee.

Bjarni Benediktsson ütles, et tänu Eesti X-teele saab Island kasutada Eesti aastate pikkuse töö ja kogemuse tulemusi.    

«Eestlaste loodud X-tee on paindlik, kõrgturvaline ja kuluefektiivne lahendus andmete vahetamiseks riigiasutuste vahel. Meie jaoks on tegemist ideaalse lahendusega Islandi avalike teenuste ja IT-infrastruktuuri paremaks muutmiseks,» rääkis Eesti ametivenna Rene Tammistiga kohtunud Islandi minister nende huvist eestlastega koostööd teha.

Eesti riik on X-tee arendamiseks ja levitamiseks loonud koos Soomega rahvusvahelise MTÜ Nordic Institute for Interoperability Solutions (NIIS).

NIIS teatas mullu 14. septembril, et on Islandiga X-tee teemalise partnerluselpingu sõlminud ning andmevahetuskihi rakendamine on käima lükatud.

Eesti X-teel põhinevad lahendused on juba kasutusel näiteks Soomes, Ukrainas, Kõrgõzstanis, Aserbaidžaanis, Etioopias, Tansaanias, Beninis ja veel mitmes teises Aafrika riigis. Täpselt sama koodibaasiga on see kasutusel järgmistes riikides: Soome, Island, Fääri saared, Argentiina, Aserbaidžaan, El Salvador ja Kõrgõzstan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles