Mobiiliarvustus: Samsung Galaxy S10 – selline peakski täna parim mobiil olema

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung Galaxy S10 karbist välja
Samsung Galaxy S10 karbist välja Foto: Aivar Pau

Järjekindlalt maailma suurim mobiilimüüja Samsung esitles pooleteise nädala eest oma tippklassi ehk S-seeria uusimaid tooteid ning nädalase testi järel tuleb tunnistada iga sõltumatu tehnikaajakirjaniku õudusunenägu – neile pole suurt midagi ette heita.  

Täpsemalt olen seitse päeva kasutanud oma telefonina põhimudelit Galaxy S10. Samas seerias nägi ilmavalgust veel väiksem mudel S10e, veidi pirakam ja võimsam seade S10+ ning tagatipuks tuleb ühel päeval lettidele veel viienda põlvkonna ülikiire mobiilside 5G- toega mudel S10 5G.

Mu aus kiidulaul algab S10 väljanägemisest. Ma nimetaksin seda minimalistlikult soliidseks ja samas sportlikult sihvakaks. Numbrid kinnitavad seda arvamust: pikkuse ja laiuse suhe on aasta-aastalt liikunud üha enam pikkuse kasuks ja S10 puhul on see näitaja juba 19:9.

Samsung Galaxy S10 neli erinevat versiooni
Samsung Galaxy S10 neli erinevat versiooni Foto: Aivar Pau

Seega telefonid muutuvad järjest piklikumaks ja mõnevõrra teise tähenduse on seetõttu saanud ka ekraani diagonaali pikkus ekraani suuruse kirjeldajana. 6,1 tolli on see diagonaal S10 puhul. Veel mõne aasta eest oleks see tähendanud üüratult suure korpusega telefoni. Nüüd on aga seadmed sihvakamad, diagonaalile annab korpust kasvatamata pikkust juurde servakumerus ning ka mustad kasutud ääred on sisuliselt täiesti kadunud ja kasulik puutetundlik ala võtab enda alla sisuliselt kogu avakülje.

Just mustade äärte sisuliselt olematuks muutumine teeb S10 tuntavalt erinevaks ka kõigist teistest mobiilidest. Nagu ka see, et ekraani ülaosast on taas ära kaotatud vahepeal moesõnaks saanud kulm või sälk. Ekraaniga peaaegu samal tasapinnal olev selfie-kaamera on liigutatud ekraani paremasse ülaserva ning keskosas asuv kuular-kõlar on muudetud imekitsaks ja liigutatud ekraani ja raami ühendava kumeruse peale.  Nii puutubki tüütu kulmu järele igasugune vajadus.

Nii S10 esi- ja tagakülg on jätkuvalt kaetud Gorilla toodetava kaitseklaasiga, nende vahel hõbedaselt läikiv metallraam. Selle raami allosas on nagu ikka USB-C ehk uut tüüpi laadimissisend, üks kõlaritest asub sellest paremal ja kõrvaklappide sisend vasakul. Lisaks kaks antenniriba välisservades.

Mis puudutab kõrvaklappe, siis neid saab S10ga ühendada koguni kolme tüüpi. Sobivad nii klassikalise «pulgaga» kõrvaklapid, USB-C tüüpi otsaga kui loomulikult juhtmevabad kõrvaklapid üle Bluetetoothi ühendamiseks. Eeltellijatele annab Samsung oma uusimad juhtmevabad kõrvaklapid tasuta kaasa – need on päris asjalikud ja modernsed vidinad, aga sellest mõnes järgmises ülevaates.

Samsung Galaxy S10 ja juhtmevabad kõrvaklapid
Samsung Galaxy S10 ja juhtmevabad kõrvaklapid Foto: Aivar Pau

Kui klappe üldse pole, siis kannatab S10ga lõpuks ometi telesaateid, raadiot või mänge jälgida ja seadme enda kõlaritega, kuna tasakaalu alumise ja ülemise kõlari võimsuse vahel on tublisti paremaks timmitud ja stereo on juba üsna hästi aimatav.

Kui seadet ümbritsevat raami pidi ülespool liikuda, siis kõige harjumatumaks osutus alguses paremas küljel oleva «power»-nupu uus asukoht. See on eelkäijatega võrreldes tublisti ülespoole liikunud ja pöidlaga selleni jõudmiseks tuleb nüüd seade sügavalt pihku haarata. Nüüdseks on minuni jõudnud ka teadmine, miks see uus harjumus hea on – selle tulemusel ulatun ma oma pöidlaga palju paremini ka piklikuks muutunud ekraani kaugema otsa ikoonideni. Esimene ehmatus on üle elatud ja olen nüüd juba tootjale uuenduse eest tänulik.

Jätkuvalt tänulik olen Samsungile maailma parimate mobiilikaamerate eest. Ajakirjanikuna tuleb tõdeda, et Samsungi mobiilid teevad jätkuvalt ainsana piisavalt «ausaid» ja seejuures teravaid ja kõrge resolutsiooniga fotosid selleks, et neid kasutada artiklite juures üle poole lehe paberlehes või lihtsalt veebiuudise juures.

Ma ei vaja AIid (tehisintellekt) ja mis iganes muid programme, kes objekte mingite ilustavate maskidega ja filtritega katavad ja imesätteid paika panevad. Ma vajan selget, teravat, tõetruud fotot ja Samsung suudab seda oma kõigest (!) 12-megapikslise kaameraga tõesti hästi. Sama meelt on ka maailma kaameraarvustused, kus S10 kohe edetabelite tippu tõusis.

S10 tagaküljel on kaameraid kokku kolm: põhikaamera, lainurkkaamera suure vaatevälja haaramiseks ja telefotokaamera eriti kaugete objektide tabamiseks. Lähtuvalt stseenist otsustab siis süsteem ise, millist paarilist ta põhikaamerale vajab. Ka fookuse ja ava suuruse paneb süsteem ise automaatselt paika (f1.5-f.2.4) ning optiline pildistabilisaator (OIS) on tänapäeval juba iga mobiilikaamera põhiosis.

Looduses pildistades soovitan sisse lülitada funktsionaalsuse «Võtte soovitus», mis annab soovitusi selle kohta, mis suunas kaamerat liigutada, et parim pilt saada. Kui kasutada Samsungi abiprogrammi Bixbyt, siis aitab kaamera teksti tõlkida ja fotol asju ning kohti ära tunda. Üks sellise soovitusega tehtud foto näeb välja selline:

Tabasalu laht
Tabasalu laht Foto: Aivar Pau

Kui telefoni sisemusse suunduda, siis julgeb Samsung (pärast plahvatuste skandaali ühe Note-seeria eelkäijaga) taas oma mobiilidesse suurema mahutavusega akusid panna. Kui veel näiteks Galaxy S9+ puhul ei pidanud aku sisuliselt kunagi päeva lõpuni vastu, siis S10 puhul seis enam nii hull pole ning laadijat ei pea igaks juhuks kogu aeg kaasas kandma.

Aku mahutavus numbrites on  3400 mAh, seda saab laadida nii USB-C kaabli abil kui juhtmevabalt. Uudsena on Huaweilt üle võetud lahendus, millega saab juhtmevabalt laadida ka teisi seadmeid. Funktsionaalsuse nimi  on Wireless Power Share.

Panime ametvendade nalja pärast kokku juhtmevaba laadimist võimaldavad Samungi ja Huawei mobiilid – et kes keda laadima hakkab – ja selgus tapvalt loogiline tõsisasi: kellel rohkem akut järel, see teist ka laadima hakkas. Mis saab aga siis, kui nende otsa panna ka nutikell, seda ma veel ei tea…

Teada oli juba see, et telefon jälgib reaalajas seadme kasutust ning optimeerib seeläbi aku, protsessori ja muutmälu koormust, mis aitab akut säästa ning mis suunab rohkem võimsust nendele rakendustele, mida inimene tihemini kasutab. Samuti on telefonil intelligentne WiFi-funktsioon, mis aitab telefonil kiirelt vahetada WiFi ja mobiilse interneti vahel sõltuvalt sellest, mis on saadaval.

Teema kokkuvõttes: akuga on nüüd Samsungil taas päris hästi – see saab ülikiirelt täis ja tühjeneb üsna aeglaselt.

Turvalisuse kohta pole sellel seadmel muud uudist, kui et sõrmejäljeluger on pandud ekraani alla ning see on nüüd varustatud ultraheli-sagedusel töötava lahendusega. Lahenduse erinevus varem turule tulnud variantidest on see, et lihtsa 2D-näpupildi asemel skannitakse kasutaja sõrm kolmemõõtmeliselt, sealhulgas kõik sõrmejäljes peituvad lohud ja sügavikud.

Tarkvaraplatvormiks on seadmetel uusim Android 9.0 Pie. Operatiivmälu on koguni 8 GB, mis teeb sellest kahtlematult maailma kiireima mobiili. Salvestusmälu pole ka ühegi versiooni puhul alla 128 GB, mis on igati korralik  näitaja.

Kokkuvõttes on tegemist kahtlemata moodsaima mobiilse seadmega, millel on kõik vajalik parimas korras ja pole suurt midagi ka puudu. Kui raha on, siis tuleks seade ära osta kohe. Kui vähevõitu, siis tasub mõned kuud oodata, et hinnad veidi alla läheksid. (899 eurot, mis praegu S10 eest tuleks välja käia, päris jõukohane paljudele kindlasti ei ole. Samas on siinkirjutaja veendunud, et ka selle summa eest saab S10 eest endale tõesti väärt asja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles