Huawei mobiilitööstus sattus ajaloo suurimasse hädasse (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
FILE PHOTO: The Huawei logo is pictured outside its Huawei's factory campus in Dongguan, Guangdong province, China, March 25, 2019. REUTERS/Tyrone Siu/File Photo
FILE PHOTO: The Huawei logo is pictured outside its Huawei's factory campus in Dongguan, Guangdong province, China, March 25, 2019. REUTERS/Tyrone Siu/File Photo Foto: TYRONE SIU / REUTERS

Maailma suurima mobiiliplatvormi Androidi tootja Google lõpetas üleilmselt turuosalt teise mobiilitootja Huawei seadmetele oma tarkvara pakkumise ning selle tagajärjel võivad need jääda ilma kõigist üleilmselt tuntud rakendustest.

Veel tootmata Huawei mobiilid ja tahvelarvutid ei saa enam kõiki Androidi uuendusi ning neile ei ole lubatud paigaldada Google’i tarkvara – näiteks ka Google Play äpipoodi, YouTube’i, Mapsi ega Gmaili. Google Play vahendusel jõuavad seadmetesse aga kõik teised Androidi rakendused.

Huawei Baltimaa äride pressiesindaja Mindaugas Plukys kinnitas Postimehele, et kõik juba kasutajate käsutuses või veel müügis olevad Huawei ja Honori seadmed saavad jätkuvalt turvavärskendusi ja müügijärgset teenindust edasi ning piiratud pole ka Google Play kasutamine.

Sama kinnitas ka Google: «Olemasolevates Huawei seadmetes jätkab Google Play ja Google Play Protecti turvakaitse töötamist.»

Google’i otsus võib kaasa tuua selle, et uued Huawei mobiilid hakkavad olema täiesti teise, näiteks Huawei enda toodetud mobiiliplatvormiga. Ta võib oma seadmetes kasutada küll Androidi avatud versiooni, kuid sellel puudub suur osa tänapäeva tipptelefonide funktsionaalsusest.

Bloombergi andmetel lõpetasid Huaweiga täna ärisidemed ka USA protsessorite tootjad Qualcomm, Broadcom ja Xilinx. See omab juba väga otsest mõju Huawei serverite, arvutite ja ka osade mobiiltelefonide tehnilisele tootmisele.

Google’i otsuse tingis USA valitsuse möödunud kolmapäevane otsus lisada Huawei keelatud tootjate nimekirja, mille liikmed ei tohi osta USA tootjate seadmeid ja tarkvara. Kõige algpõhjus on USA–Hiina kaubandussõda.

Huawei tegevjuht Ren Zhengfei ütles nädalavahetusel, et nii suur ettevõte suudab väga edukalt hakkama saada ka enda toodetud komponentide ja tarkvaraga.

Postimees kirjutas juba märtsis, et Huawei on valmis saanud oma mobiilse platvormi. Samas ei pruugi enamikul maailmas toodetud äppidel olla sellele tuge.

Huawei teatas hiljuti, et tema mobiile kasutab enam kui pool miljardit inimest maailmas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles