Gräzinil ei õnnestunud e-valimisi tühistada (9)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Igor Gräzin
Igor Gräzin Foto: Arvo Meeks

Vabariigi valimiskomisjon ei rahuldanud Keskerakonna nimekirjas edutult europarlamenti kandideerinud Igor Gräzini ettepanekut kaaluda e-valimiste tühistamist.

Gräzin esitas 22. mail komisjonile valimiste tühistamist taotleva kirja, kuna valimiste veebilehel valimised.ee ei olnud võimalik teda otsingukasti abil leida.

Valimiskomisjon tuvastas tõesti, et 21. mail ei töötanud kandidaatide otsing juhul, kui otsitavas nimes olid täpitähed. Viga oli tingitud sama kuupäeva hommikul tehtud veebilehe seadistustöödel ilmnenud tehnilisest tõrkest.

Tõrge kestis orienteeruvalt 12 tundi ja puudutas ainult kandidaatide otsingut, mitte veebilehel kuvatavat kandidaatide koondnimekirja ega kandidaatide andmeid. Seetõttu lükkas komisjon Gräzini ettepaneku tagasi.

«Kuivõrd elektrooniline hääletamine ei olnud takistatud, ei näe Vabariigi Valimiskomisjon põhjust kaaluda elektrooniliste häälte tühistamist,» teatas komisjon vastuseks Gräzinile.

Igor Gräzin kogus Euroopa parlamenti valimistel kokku 10 320 häält, neist 3360 e-valijatelt. Tegemist oli küll Keskerakonna nimekirjas paremuselt teise tulemusega, ent kuna erakond kogus valijailt vaid ühe mandaadi, siis pääses parlamenti Yana Toom.

E-valimiste esimesel päeval 16.mail oli siiski katki ka valimiste rakendus, kus kandidaatide ja erakondade järjekord ei olnud mitu tundi õiges järjekorras.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles