Eestisse jõudis müügile esimene volditav telefon – murrame karbi lahti

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Foto: Aivar Pau

Maailma suurim mobiilitootja Samsung tõi täna kogu maailmas müügile volditava ekraaniga mobiili Galaxy Z Flip, mis erineb kapitaalselt konkurentide samalaadsetest uudistoodetest.

Alustangi kohe peamisest erinevusest: kui kõik teised volditavad mobiilid on võtnud eesmärgiks saavutada avanemise läbi tavamobiilist kaks korda suurema ekraani, siis Z Flip tahab olla suletud olekus tavamobiilist poole väiksem ja võtta tavamobiili mõõtmeid vaid siis, kui seade avada.

Ehk siis: toode on mõeldud eelkõige neile, kelle jaoks võtab mobiil mitteaktiivses olekus võimalikult vähe ruumi ja mahuks ära näiteks jooksupluusi või rannapükste taskusse. Kaalub ta küll sama palju kui üks tavaline mobiil ikka – ehk siis umbes 183 grammi.

Just kompaktsuse eesmärgil ongi Samsung teinud üsna mitu olulist funktsiooni kasutatavaks ilma, et seadet peaks üldse avama.

Esiteks on seadme välisküljel olemas imepisike (1,1-tollise diagonaaliga) ekraan, mis topeltpuudutuse peale näitab aega ja aku laetuse protsenti ning kui laekunud on kirju, sõnumeid või muid teadaandeid, siis ekraanilt sõrmega üle viibates avaneb ka nende esmane sisu.

Foto: Aivar Pau

Sellel miniekraanil on teinegi funktsionaalsus. Nimelt saab avamisnupul topeltvajutades käivitada kaamera ka telefoni kokkuvolditud olekus ja selle pilt ilmub just sellele ekraanile – nii saab välkkiirelt teha selfisid mobiili avamata (pildistamiseks tulev vajutada helitugevuse nupule).

Ka kõnesid saab Z Flipiga vastu võtta ilma, et seadet avama peaks – suletud olekus saab kõne käivitada valjuhääldi režiimis.

Kui nüüd seadet hakata lahti tegema, siis torkab esimesena füüsilise poole pealt silma see, et ekraani ääristab kõrgendatud serv – ikka selleks, et kaitsta ekraani kõige eest, mis sulgemisel poolte vahele võiks jääda. Aga sellega harjusin vähemalt mina poole päevaga ära. Teiseks on nii silmaga pisut näha kui sõrmega tunda liidetuse kohta, aga ka see ei tundu suure puudusena (vähemalt selle seadme hinged ei ragise, nagu Huawei äsja esitletud sarnasel tootel).

Mis mulle väga meeldib, on see, et seadet saab avada täpselt nii palju, kui soov on. See jätab võimaluse asetada see sobiva kaldenurga all lauale ja näiteks ülemises osas videoid vaadata ja alumises lasta meilidel saabuda. Või siis jagada ekraan pooleks nii, et lugeda üleval e-kirju ja alumises osas Postimeest:

Foto: Aivar Pau

Kõiges muus on see nagu üks Samsungi mobiil ikka. Ainult selles on tulnud võrreldes tavalise tipptelefonidega lõivu maksta, et see seade pole enam veekindel. Ka stereohelist ei saa selle mobiili puhul rääkida. 

Kokkuvõttes tundub olevat üks väga praktiline seade ja volditavus on täitnud selle saavutamiseks oma eesmärgi. Hind on küll esialgu kallivõitu (1499 eurot) ja toonideks must või lilla, aga uute asjade puhul on see reeglina ikka nii.

Seadme tehnilised näitajad oleme varem ära kirjeldanud siin. Tasub märkida, et RAMi näitaja on koguni 8 GB ja salvestusmälu on ka korralik 256 GB. Seadme ekraan on avatuna diagonaaliga 6,7 tolli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles