Raadioinsener: Ukraina sõjas kasutatav Vene peibutusrakett näib olevat üsna lihtne (3)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Pildil on Iskander-K tüüpi ballistilise raketi stardihetk.
Pildil on Iskander-K tüüpi ballistilise raketi stardihetk. Foto: Venemaa kaitseministeerium / AP / Scanpix

Ukraina sõjas märgatud uutmoodi lõhkemata raketid, mida eksperdid peavad peibutusrakettideks, ei pruugigi olla midagi väga kõrgtehnoloogilist, arvab nähtud piltide põhjal raadioelektroonikaettevõtte Rantelon üks juhtidest raadioinsener Priit Kinks.

«Pildi järgi ei saa see midagi väga keerulist olla,» kommenteerib Priit Kinks Internetis näha olnud fotosid oranži sabaga noolekujulistest väikerakettidest, mis saadetakse välja koos Iskander-M tüüpi ballistiliste rakettidega.

Kui raketiradar peaks reageerima infrapunakiirgusele, siis peibutusrakett võikski olla lihtsalt üks kuum keha, pakub Kinks välja: «Seega põhiosa raketist on patareid, mida on 2 tükki. Nagu Vene tehnikaga ikka juhtub, võib midagi tuksi minna ning vaja on dubleerida. Tagapool transistorid, mis on lülitiks ja ümber keritud takistustraat on kuumaks kehaks.»

Twitteris avaldatud pildil on näha ka elektroonikat, mis seadme sisse peidetud:

Tagapool on Kinksi arvates transistorid, mis sobivad lülitiks ja ümber keritud takistustraat on kuumaks kehaks: «Need transistorid on sellise tuttava kerega, mis välistab, et seal oleks tegemist mingi kõrgsageduse segajaga. Seega tundub olevat lihtne põhiraketiga kaasa lendav kuum keha.»

Kuna peibutusraketid pole juhitavad, siis hajuvad need üsna ruttu laiali ja võib-olla on raketitõrjesüsteemil tõesti rohkem tegemist, et valida selle karja seast see õige, pakub raadioinsener välja põhjuse, miks ka selline lihtne lendav objekt võib õhukaitse jaoks olla tülikas. «Ka reaktiivhävitajad sülgavad raketitabamuse ohu korral hõõguvaid sädemeid välja, et raketti eksitada.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles