Samsung plaanib uuest plastist loobumist, uutes telefonides kasutatakse hüljatud kalavõrke

tehnika.postimees.ee
Copy
Hüljatud kalavõrkudest ja taaskasutatavatest plastijäätmetest saab valmistada uute nutitelefonide mõned olulised detailid.
Hüljatud kalavõrkudest ja taaskasutatavatest plastijäätmetest saab valmistada uute nutitelefonide mõned olulised detailid. Foto: Samsung
  • Aastaks 2025 loobutakse uuest plastist kõikides pakendites
  • Sel aastal läheb nutitelefonidesse 50 tonni hüljatud kalavõrke

Samsung kuulutas eelmisel aastal, et plaanib aastaks 2025 täielikult loobuda uue plasti ja paberi kasutamisest pakendites. Esimesed sammud toornaftast saadud toorainest loobumiseks on tehtud - sel aastal äsja välja tulnud Galaxy S22 seeria nutitelefonides kasutatakse ookeanidest kogutud kalavõrke ja ka mitmed muud detailid on valmistatud teise ringi plastijäätmetest.

Samsung hakkas esimese telefonitootjana maailmas kasutama enda uutes nutitelefonides taaskasutatud ookeaniplastikut, täpsemini seal hüljatud kalavõrke. Taaskasutatud plastikut on kasutatud näiteks uute Galaxy S22 telefonide nupusüsteemide ja S Pen puutepliiatsi katte puhul.

Greenpeace´i andmetel jääb igal aastal maailmamerre ligi 640 tuhat tonni kalavõrke, mis pole lihtsalt kahjulik rämps, vaid hävitab ka kalavarusid, sest hüljatud võrgud püüavad kalu edasi.

«Plastikprügi on maailma ookeanide jaoks tõsine probleem. Kui paljud inimesed mõtlevad ookeaniplastiku puhul kilekottidele ja joogipudelitele, siis lisaks neile on meie ookeanides ka palju hüljatud kalavõrke, mis on vees elavate loomade jaoks väga ohtlikud,» kommenteeris Samsung Eesti mobiilidivisjoni juht Antti Aasma.

Ookeanidesse sattunud kalavõrke ongi Samsung hakanud uute telefonide juures taaskasutama, luues neist materjali, mida on võimalik rakendada nutitelefonide tootmises. Telefoniosade tootmiseks lõi Samsung spetsiaalse tootmisprotsessi, mille käigus hüljatud kalavõrke ookeanist kokku korjatakse, töödeldakse ja nutitelefoni detailideks valmistatakse. Näiteks on sellest plastikust valmistatud osa uute Galaxy S22 telefonide nupusüsteemidest ja Galaxy S22 Ultra telefoni S Pen puutepliiatsi pesa.

Samsung Galaxy S22 kõlarimoodulis on taaskasutatud plast, mis tugevdatud klaasfiibriga.
Samsung Galaxy S22 kõlarimoodulis on taaskasutatud plast, mis tugevdatud klaasfiibriga. Foto: Samsung

«Kuigi taaskasutatud plastikust on valmistatud uute Galaxy S22 telefonide puhul vaid väike osa, tuleb arvestada, et Samsung toodab igal aastal sadu miljoneid telefone, seega saame kokku päris viisaka koguse plastikut. Juba sel aastal eemaldame taaskasutusprogrammi käigus maailma ookeanidest 50 tonni hüljatud kalavõrke,» lisas Aasma.

Samsung teeb juba praegu kõigi ettevõtte telefonide pakendid täies mahus taaskasutatud paberist ning mobiilide ekraani peal olev kattekile on samuti tehtud taaskasutatud plastikust. Vanapaberit on Samsungil plaanis kasutama hakata ka teiste nutiseadmete, näiteks kõrvaklappide ja tahvelarvutite ning erinevate lisade, näiteks telefoniümbriste juures.

Uute materjalide ja pakendite kasutamine on osa Samsungi Galaxy for the Planet programmist, millega plaanib Lõuna-Korea tehnoloogiaettevõte 2025. aastaks jõuda selleni, et kõigis uutes mobiiliseadmetes kasutatakse taaskasutatud materjale, pakendamisest on eemaldatud kõik plastid ning mitte mitte ühtki osa Samsungi tootmisprotsessist tekkivast prügist ei visata prügimäele.

Samsung Galaxy S22 seeria telefonide osad on tehtud taaskasutatud materjalist

  • Sisselülitusnupud ja helivaljuse nupud - taaskasutatud plastist (polükarbonaat)
  • Kõlarimoodul - taaskasutatud plastist (polükarbonaat ja klaasfiiberkiud) 
  • S-Pen´i ehk puutepliiatsi pesa ja küljenuppude sisemine moodul - ookeaniplastist, taaskasutatud kalavõrkudest (polüamiid ja klaasfiiberkiud)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles