Ukraina vabatahtlike üksus poetab pomme tavalisest poest saadavatelt droonidelt

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
DJI kuue mootoriga droon on võimeline kandma kuni 6 kg koormust. Pole teada, kas Ukrainas just sellist mudelit kasutatakse.
DJI kuue mootoriga droon on võimeline kandma kuni 6 kg koormust. Pole teada, kas Ukrainas just sellist mudelit kasutatakse. Foto: DJI

Ukrainas moodustatud vabatahtlike drooniüksus Aerorozvidka kasutab sõjas tavalisi poest saadaolevaid droone, mis suudavad pardale võtta piisavalt laskemoona, et vaenlase elavjõule või tehnikale ootamatult kahju tekitada. Droon juhitakse vaenlase kohale ja lõhkeaine kukutatakse sobivas kohas alla. 

Samasugust lahendust on kasutatud ka varem mitmetes sissisõdades näiteks Iraagis ja Süürias. See on suhteliselt odav võrreldes militaardroonidega, samas lihtne ja droonijuhtimisega saavad hakkama kõik ilma erilise väljaõppeta.

Küll aga tuleb droone mõnikord pisut ümber ehitada, et need saaksid lõhkeainet pardale võtta ja et oleks võimalik see sobival hetkel vabastada. Seegi pole eriti keeruline ja on tehtav keskmise garaažis nokitseja poolt.

Aerorozvidka koosneb kahest osast. Ühed tegelevad droonide lennutamisega - nii-öelda drooniüksus ja teised - Delta Team - tegelevad rohkem luurega, mis abistab teisi kaitsejõude. Lisaks väikeste pommide heitmisele on teravate kaameratega kommertsdroonid korralikud luurevahendid, mis aitavad hästi tulejuhtimist teha. Aerorozvidka on kasutanud ka Elon Muski Ukrainasse saadetud Starlinki satelliit-internetti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles