FOTOD ⟩ Kesklinna punamägedel sulavad välja mullused kadunud jalgrattateed

tehnika.postimees.ee
Copy
Päike sulatab lume ja alles jäävad punased plastiosakesed, mis pärit Tallinna jalgrattateedelt.
Päike sulatab lume ja alles jäävad punased plastiosakesed, mis pärit Tallinna jalgrattateedelt. Foto: Kaido Einama / Postimees

Kuhu küll kadusid tänavatelt punased jalgrattateed? Selgub, et mitte väga kaugele, need on nüüd punaste mägedena Tallinna linnahalli taga tühermaal mere ääres.

Paari aasta eest konide merre voolamisega linnapea Kõlvarti eestvõtmisel võitlema asunud Tallinna linnavõim hööveldas möödunud talvega kümneid tonne punast teevärvi mikroplastiks ja laseb selle nüüd Läänemerre voolata sealset elurikkust lämmatama.

Postimehe toimetuse käsutuses on arvukalt teepinnalt irdunud punase rajavärvi kilde, millel liiva, mulla ja muu prahi tükke teepinna poolsel küljel. Lihtsa vaatlusega on selge, et teepind jäi vajaliku hoolega enne punamödi pealekandmist puhastamata.

Arvatavalt on see on üks olulisemaid põhjusi, miks teevärvist talvega nii lihtsalt lahti saadi.

Kõik see sulab praegu välja otse mere kaldal ja värvib Tallinna tulevase antropotseenikihi punaseks. Kruiisilaevadega saabuvatel turistidel jääb üle imestada, mis geoloogiline pinnavorm see kohe kruiisisadama ees laiub.

Foto: Postimees
Foto: Postimees
Foto: Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles