Kuhu kadus Vene sõjaväe au ja uhkus, tualeti ja öönägemisega Armata tank?

tehnika.postimees.ee
Copy
Vene tankid T-14 on uuel Armata platvormil, kuid peale paraadi pole neid mujal eriti nähtud.
Vene tankid T-14 on uuel Armata platvormil, kuid peale paraadi pole neid mujal eriti nähtud. Foto: SERGEI KARPUHIN / REUTERS / SCANPIX

Viimaste aastate paraadidel on nähtud Venemaa uuema aja sõjatööstuse saavutust – Armata tanki, mis pidi välja vahetama Teise maailmasõja aegse tehnoloogia ning nagu nüüd ka Ukraina sõjas on selgunud – moodsate tankitõrjerelvadega üsna lihtsasti hävitatava vanema tankipõlvkonna. Kuigi paraadidel veeres neid Punasel väljakul mitmeid (ja mõni ei veerenud), pole seni ühtki Ukrainas nähtud. Kuhu imetankid kadusid?

Nii nagu paljude teiste uusimate Vene sõjatööstuse saavutustega, nii varjutab ka Armatat kaks suuremat probleemi.

Esiteks kipuvad Vene sõjatööstuse imerelvad olema valdavalt vaid prototüübid ja masstootmisse pole suudetud paljusid neist saata. Näiteks on leitud Vene droon Orion, mille pardakaameraks oli tavaline poest ostetav amatööri peegelkaamera, mis "takjapaelaga" oma pessa paigale tõmmatud. Samamoodi on ka paljude muude uusimate relvadega, mida tehtud mõned näidiseksemplarid. Selline seis arvatakse olevat ka hüperhelikiirusel lendavate Vene kamikaze-tüüpi raketiga, mis Vene uudisteagentuuride teatel lasti välja Ukrainas sõjalise objekti hävitamiseks, kuid rohkem pole neist kuulda olnud.

Armata T-14 tankiga on üsna sarnane lugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles