Leedus koguti mõne tunniga suur summa Eesti luuredroonide ostmiseks Ukraina sõjaväele (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Õhkutõusmiseks ja maandumiseks pole Eesti luuredroonil muud vaja kui natuke lagedat maapinda. FOTO: Threod Systems
Õhkutõusmiseks ja maandumiseks pole Eesti luuredroonil muud vaja kui natuke lagedat maapinda. FOTO: Threod Systems Foto: Threod Systems

Leedu online telekanal «Laisvės TV» («Vabaduse TV») küsis Ukraina sõjaväelt, millega oleks vaja neid praegu kõige enam aidata ning ukrainlased soovisid saada Eestis toodetavaid luuredroone Eos C VTOL. Juba esimestel tundidel koguti korjandusega mitme luuredrooni raha.

Esimese tunniga kogunes era- ja äriannetajatelt 80 tuhat eurot, esimese 16 tunniga aga saadi kokku ligi 380 000 eurot, mille eest võib osta vähemalt kaks maailmatasemel luuredrooni:

330 000 eurot läheb mehitamata lennukite ostuks, ülejäänu suunatakse mitmes osas otse rindele minevate soomusvestide ja muu olulise varustuse hankimiseks.

Threod Systemsi kolmanda põlvkonna Eos C VTOL droon ehk mehitamata õhusõiduk muutub pärast starti lennukiks. Neli propellerit, mis lennumasina otse üles tõstavad, jäävad õhus olles seisma. Jäigatiivalisel lennukil käivitub siis ninas asuv propeller horisontaalseks kiireks edasiliikumiseks. Jäikade tiibadega saab suurima lennuaja, vertikaalne õhkutõusmine aga lubab igalt poolt startida ja maanduda, seega mõlemate droonivariantide plussid on ühes masinas ära kasutatud. Pardal on kõrglahutusega kaamerad ja sensorid, millega saab väga täpseid luureandmeid ja infot tulejuhtimiseks.

Telejaam, mis annetuste kogumise aktsiooni korraldas, laseb vaatajatel mõlemale Ukrainasse saadetavale Eesti droonile ka nime valida.

Kui varem oli Eesti droon lahingutes osalenud NATO riikide varustuses, siis nüüd saab luuremasin esimesed tuleristsed Ukrainas.

Threod Systemsi toodetava Esos C VTOL luuredrooni kohta ilmus Postimehes pikem lugu siin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles