PILDID JA VIDEO ⟩ Tolmuimejate tootja Dyson tahab robotid panna tegema kõiki majapidamistöid

tehnika.postimees.ee
Copy
Hiljemalt kaheksa aasta pärast peaksid kodumajapidamisrobotid meie eest käsitsi nõud ära pesema. Nõudepesumasinasse tõstmist pole enam vaja.
Hiljemalt kaheksa aasta pärast peaksid kodumajapidamisrobotid meie eest käsitsi nõud ära pesema. Nõudepesumasinasse tõstmist pole enam vaja. Foto: Dyson

Tolmuimejate ja hiljuti ka veidra näos kantava õhupuhastiga silma paistev Briti tootja Dyson on hakanud palkama sadade kaupa robootikainsenere, et teha valmis masinad, mis võtaksid inimestelt üle kõik kodused majapidamistööd.

The Guardiani andmetel peaksid kõiki koduseid töid tegevad robotid meie kodudesse jõudma 2030. aastal. Olgu see siis tolmu pühkimine, nõude pesemine või toidu tegemine - inimesel endal ei tule siis enam lillegi liigutada.

Firma miljardärist asutaja Sir James Dyson postitas mõned päevad tagasi fotod robotkätega masinatest, mis teevad tavalisi koristustöid: pühivad tolmu pehmelt diivanilt, pesevad nõusid, koristavad mänguasju põrandalt, imevad tolmu ja puhastavad põrandaid. 

See viimane tegevus on Dysoni toodete portfellis olnud muidugi juba 20 aastat, aga uued masinad on just nüüd arendamisel. Ettevõte on paar aastat tagasi kätt proovinud isegi elektriautoga, kuid otsustas oma liistude juurde edasi jääda.

Mänguasjad põrandal laiali? Lapsega pole vaja riidlema hakata, robot tuleb ja koristab varsti ära.
Mänguasjad põrandal laiali? Lapsega pole vaja riidlema hakata, robot tuleb ja koristab varsti ära. Foto: Dyson

Dyson teatas täna rahvusvahelisel robootika ja automaatika konverentsil, et  täpsustab oma ambitsioone täiustatud robootika vallas ning kiirendab majapidamistöödeks ja muudeks kodusteks ülesanneteks võimeliste autonoomsete seadmete väljatöötamist. Filmis, mis avaldati ka sotsiaalmeedias, püüab Dysoni disainitud robotkäsi erinevaid asju haarata.

Seni salajast uurimis- ja arendustööd Wiltshire'i Hullavingtoni lennuväljal juhib Dysoni peainsener Jake Dyson.

Kui robottolmuimejad askeldavad põrandal, siis robotkäed võivad varsti ka tugitooli puhtaks küürida.
Kui robottolmuimejad askeldavad põrandal, siis robotkäed võivad varsti ka tugitooli puhtaks küürida. Foto: Dyson

Ettevõte tahab värvata 250 robootikainseneri sellistest valdkondadest nagu arvutinägemine, masinõpe, andurid ja mehhatroonika ning loodab järgmise viie aasta jooksul palgata robootika valdkonnas kokku 700 inimest. Plaaniks on luua Hullavingtoni lennuväljale Ühendkuningriigi suurim ja arenenuim robootikakeskus. Seal arendatud lahendused jõuavad müügile selle kümnendi lõpus.

Seni on Dysoni robotid töötanud pigem vaid põrandal tolmuimejatena. Esimene neist, DC06, loodi 20 aastat tagasi.

Vaata videot robotite tulekust kodumajapidamistesse siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles