Düstoopiline neljajalgne sõber: robotkoera saab endale osta juba tõukoera hinnaga

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Robotkoeraga Go1 võib väljas jooksmas käia, kuid sellel puudub suurem praktiline väärtus. Neljajalgne robotsõber saab aga kodu valvata, nagu valvekoerad ikka. Sellise masina ilmumine aia taha ehmatab ära küll.
Robotkoeraga Go1 võib väljas jooksmas käia, kuid sellel puudub suurem praktiline väärtus. Neljajalgne robotsõber saab aga kodu valvata, nagu valvekoerad ikka. Sellise masina ilmumine aia taha ehmatab ära küll. Foto: Unitree

USAs võib endale lubada Boston Dynamicsi kõrgtehnoloogilist robotkoera Spot ligi 71 000 euro eest. Kuid saab ka rohkem kui paarkümmend korda odavamalt. Hiinas toodetav samasugune neljajalgne sõber maksab nüüd vaid 2600 eurot ja seda saab tellida isegi Eestisse.

Hiina tehnoloogiafirma Unitree neljal jalal kõndiv ja jooksev robot Go1 on valmis ja e-poes saadaval. Mida siis oma uue neljajalgse sõbraga peale hakata?

Ega väga palju polegi teha. Näiteks võib Go1 omanikule jalutuskäikudel ja hommikujooksul järgi joosta. Kui teele jääb takistusi, siis oskab masin neist mööda sibada ning siis jälle korralikult peremehe kõrval püsida. Samuti saab robotile selga kinnitada «ostukorvi», millesse poes asju panna, niimoodi ei pea neid ise kandma. Arendamisel olev suurem robot kannatab ka kuni 80-kilost laadungit ning Unitree on videos demonstreerinud isegi inimese kandmist, kuid Go1 kannatab vaid kuni 5 kg kaaluvat raskust.

Kui USA robootikafirma Boston Dynamics on suunanud oma roboti rohkem ärikasutajatele ja seda on kasutanud nii New Yorgi politsei, Pompei ametivõimud kui Singapuri linnavalitsus, siis Hiina ettevõte soovib väga odava hinnaga teha neljajalgse masina sama tavaliseks nagu drooni või nutitelefoni.

Foto: Unitree

Go1 on üsna kerge – kaalub vaid 12 kg ning liigub jooksukiirusel kuni 17 km/h. Akuaega jätkub keskmiselt üheks tunniks. 

Kui robotkoeraga jalutamas või poes käimine on ilma erilise praktilise kasuta tegevus, siis tõsisemate ülesannete hulka kuulub näiteks traditsiooniline valvekoera funktsioon ehk kodu valvamine. Selleks on Go1 varustatud viie lainurk-kaamera, ruumilise stereopildi, ultraheliandurite ja lähendusanduritega.

Neljajalgseid roboteid on praegu juba üsna palju toodetud ja firma avaldas nende masstestimisest video, mis näeb välja üsna efektne:

Koordineeritud liikumisega robotkoerte parv võib peagi jõuda ka militaarkasutusse, kuid seni oskavad need koos näiteks sünkroniseeritult tantsida:

Transpordiasendisse kokku panduna saab robotkoera sangast kaasa haarata nii väiksemasse auto pagasiruumi tõstes kui ka ühistranspordis sõites. Kui aku täis, siis muidugi jookseb koer ise kaasa, kuhu omanik ees läheb.

Vaata videot robotkoerast Go1 siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles