Hiina rünnaku korral paneb maailma suurim kiibitööstus Taiwanil uksed kinni (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Taiwani saarel asuv TSMC kiibitootmine näeb välja nagu ulmefilmis: protsess peab olema ülipuhas ja selliseid tingimusi protsessorite ja muude kiipide tootmiseks suudab tekitada uusim kõrgtehnoloogia. Tehase rünnaku puhul pole tootmist võimalik jätkata.
Taiwani saarel asuv TSMC kiibitootmine näeb välja nagu ulmefilmis: protsess peab olema ülipuhas ja selliseid tingimusi protsessorite ja muude kiipide tootmiseks suudab tekitada uusim kõrgtehnoloogia. Tehase rünnaku puhul pole tootmist võimalik jätkata. Foto: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Kui pinged kuhjuvad ning peaks algama sõda Hiina rahvavabariigi ja Taiwani vahel, lõpetab maailma suurim kiibitootja TSMC saarel tootmise, ütles intervjuus CNN-ile ettevõtte juht Mark Liu. TSMC tehastes Taiwani saarel valmivad protsessorid pea kõigile maailma suurimatele tehnoloogiafirmadele, sealhulgas Apple'i, Inteli ja AMD kiibid.

Hiina rahvavabastusarmee rünnakut on Taiwani saarel läbi mängitud juba aastakümneid ja selleks põhjalikult valmistutud, nii ka kiibitootja TSMC tehastes. Esimest korda avalikustas Liu, mida tehased ette võtavad, kui saart rünnatakse.

Ettevõtte juhi sõnul, kui keegi üritaks neid jõuga üle võtta, muutuks kogu tootmine «kasutuskõlbmatuks». Mida see lähemalt tähendab, Liu ei täpsustanud.

TSMC kiibitootmine toimub ülipuhastes ruumides ja on nii kõrgtehnoloogiline, et peale üksikute teiste tootjate maailmas keegi sellist tootmist iseseisvalt käivitada ei suuda. Hiinal endal ja Venemaal on mikroskeemid veel aastakümneid TSMC tehnoloogiast maas ning ka Hiina ise sõltub Taiwani elektroonikatööstusest. Sealse tootmise seiskumine paiskaks segi kogu maailma elektroonika- ja tehnoloogiatööstuse, sest TSMC-le kuulub 54 protsenti maailma kiibitootmisest.

Liu mainis intervjuus, et nende tootmisprotsess sõltub muu hulgas ka reaalajas ühendustest ülemaailmsete tarneahelatega USA-s, Euroopas ja Jaapanis. Need ühendused hoiavad tehase töös materjalide, kemikaalide ja muu vajalikuga varustades. Ka osa diagnostikatarkvarast vajab välisühendusi.

Hiina sõltub TSMC-st väga palju tarbijaseadmete osas, kuna Taiwan ei ekspordi Hiina sõjatööstusele. CNN-i andmetel ostab Hiina rahvavabariik praegu 90 protsenti oma kiipidest teistelt riikidelt.

TSMC toodang on koguni nii oluline, et kui tehased peaks seiskuma, siis USA kaubandusminisri Gina Raimondo väitel satuks USA kohe sügavasse majanduslangusse. Eriti sõltuvad on Taiwani toodangust Apple, AMD, Nvidia ja Intel.

Hiina majandusteadlased on juba soovitanud, et kui Hiinat peaks tabama sarnased majandussanktsioonid kui Venemaad, tuleb kiiresti Taiwani kiibitootmine hõivata.

TSMC on kiirendanud oma tehaste ehitamist USA-sse, samuti on Intel hakanud rajama uut kiibitootmist kodumaal Ohios ja ehitab Arizonas.

USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi juhitav Kongressi delegatsioon teeb oma Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna ringsõidul peatuse ka Taiwani saarel, mis on viinud suurte pingeteni USA ja Hiina vahel. Hiina peab seda Ühendriikide ühe Hiina poliitika jämedaks rikkumiseks ja alustas visiidi ajal sõjaväeõppusi saare lähedal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles