Edukad on need ettevõtted, kes pööravad tähelepanu oma töötajate vaimsele tervisele

MinuDoc
Copy
Foto: MinuDoc

Iga lahkuv töötaja on tööandja jaoks suur kaotus – uue töötaja leidmine ja väljaõpe võib uuringute järgi maksta tema 6-9 kuu palga. Seega on oluline töötajaid hoida ning nende võimalike probleemidega tegeleda. Vaimse tervise nõustamise platvormi MinuDoc juht Tarmo Pihl nendib, et töötaja jaoks on kiiresti muutumas üheks olulisemaks probleemiks vaimne tervis ja liigsest muretsemisest tulenev stress.

Eestis on suurepäraseid näiteid ettevõtetest panganduse, kindlustuse, telko ja digisektori vallast, kus töötajate vaimse tervise eest hoolitsetakse hästi. Nendes valdkondades on ka muidugi spetsialistide osas konkurents tihe ning lisandväärtus ühe töötaja kohta kõrge. Aga nende ettevõtete juhid teavad ka, kui keeruline on leida uusi häid töötajaid. Ja et nende vaimse tervise eest on oluline hoolt kanda.

Pihl nendib, et üks põhjus, mis aina enam inimeste vaimsest tervisest räägitakse, on koroonapiirangutest alguse saanud nn suur lahkumine. „Inimesed said rahulikult kodukontoris olles oma eluolu ja töötingimuste üle järele mõelda ning paljud hakkasid kaaluma töökoha vahetust. Töökeskkonna paindlikkus ja töökultuur koosneb muidugi paljudest detailidest, aga aina rohkem pannakse rõhku ootustele vaimse tervise toe osas. Enam ei piisa kord kvartalis tehtavast seminarist või ülemuse kutsest tulla soovi korral oma muredest rääkima. Ettevõtte üldine kultuur peab olema toetav. Loeb see, kuidas tööandja suhtub tervikuna oma töötajatesse, kuidas neil teemadel räägitakse ja milliseid meetmeid kasutatakse, mis aitaksid vaimse tervise aspekte adresseerida.”

Lihtne lahendus on osta tööandja tervisekindlustus või maksta kinni töötaja psühholoogivisiidid. Ent inimestel on siiski ootus privaatsusele, nad ei taha oodata spetsialisti neli-viis nädalat, nad isegi ei pruugi teada, kust abi otsida. „Sageli mõeldakse, kas minu vaimse tervise probleem on üldse selline, mida peaks spetsialistiga arutama? Väga keeruline on aru saada, millal on õige hetk vaimset abi otsida,” ütleb Pihl.

See ongi põhjus, miks on loodud vaimse tervise ning laiemalt tervisenõustamise platvorm MinuDoc, mis pakub videokonsultatsioone peamiste terviseprobleemide ja haiguste korral. „Pakume vaimse tervise digiteenust, mida ettevõtted saavad meilt sisse osta. Meie platvormiga on ühinenud suurusjärgus 40 vaimse tervise nõustajat, shpsühholoogi, terapeuti, kliinilist psühholoogi, coach’i. Läbi nõudepõhise (on-demand) tekstivestluse saame teada, milline probleem abivajajat vaevab, kas on vajadus terapeudi või hoopis coachimise järele ning kes oleks parim abiline konkreetsele inimesele. Kõik on mugav ja privaatne. Oleme barjääri teenuse saamiseks teinud võimalikult madalaks, et töötajad seda tõesti kasutaks,” tutvustab Pihl.

MinuDoc on väga hea lahendus ka kodus töötajatele – inimesed kipuvad üle töötama, sest ei oska tõmmata piiri töö ja vaba aja vahele. MinuDocis käib nõustamine mugavalt läbi interneti ning abisaaja ei pea füüsiliselt kohale tulema.

„Saame agregeeritud tasemel ka pöördumiste käigus esile kerkinud muresid analüüsida ja tööandjatele soovi korral anda tagasisidet nende töökeskkonna osas. Tänu sellele saavad ettevõtted edaspidi uusi valikuid teha ning töötajatele parema sisekliima luua.,” lisab Pihl. „Seejuures loomulikult tööandja ei tea, kes tema töötajatest meie teenust kasutab.”

Tema sõnul on vaimse tervise digiteenus Eesti turul väga hästi vastu võetud ning täna tarbib seda keskmiselt 15%-20% liitnud ettevõtete töötajatest. „See on ju hooliva tööandja huvi, et iga potentsiaalne vaimse tervisega seotud probleem saaks võimalikult varajases faasis lahenduse, inimene ei jääks üksinda ning teeks oma tööd rõõmu ja rahuloluga!”

Foto: MinuDoc

Ettevõtte edukus sõltub töötajate võimekusest. MinuDociga on võimalus vähenda haigustest ja vaimsest heaolust tulenevat töö seiskumist, tõsta ettevõtte atraktiivsust värbamisel ning lahendada töökeskkonna varjatuid probleeme.

MinuDoc – videokonsultatsioon parimate spetsialistidega vaid ühe kliki kaugusel!

www.minudoc.ee

Copy
Tagasi üles