Huawei tõi esimesena maailmas napilt enne iPhone 14 välja satelliidiühendusega nutitelefoni

tehnika.postimees.ee
Copy
Huawei tegi otsa lahti: nüüd hakkavad välja tulema telefonid, mis suudavad satelliitide kaudu teateid saata, kui maa peal mobiililevi puudub.
Huawei tegi otsa lahti: nüüd hakkavad välja tulema telefonid, mis suudavad satelliitide kaudu teateid saata, kui maa peal mobiililevi puudub. Foto: Huawei

Täpselt üks päev enne Apple´i suurüritust 7. septembril, mil kuulutatakse välja iPhone 14, tegi Hiina tehnoloogiafirma palju varem kui eelmistel aastatel oma uued tippmudelid Mate 50 ja Mate 50 Pro, mis pungil tipptehnoloogiast ning pakub uusi kaameraomadusi. Nende seas leidub üks omadus, millega tahab Hiina tootja ette jõuda USA tehnoloogiaettevõttest vaid ühe päeva võrra, kui kuulujutud tõele vastavad ja Apple ka oma iPhone 14 juures satelliitside võimaluse täna välja kuulutab.

Nimelt räägivad erinevad kuulujutud ja sahinad, et Apple´i uus nutitelefon iPhone 14 saab esimesena satelliidiühenduse, mille kaudu saab igal pool maailmas isegi ilma mobiilivõrgu levita tekstisõnumeid saata. Milliste satelliidioperaatoritega see toimuks, pole veel teada. Huawei eile esitletud Mate 50 ja Mate 50 Pro aga saidki juba selle omaduse ning lahenduseks kasutatakse Hiina enda Beidou navigatsioonisatelliitide võrku. Alates 2020. aastast katab see kogu maailma.

Huawei välja kuulutatud Mate 50 seeria telefonid on võimelised Hiina ülemaailmse BeiDou satelliidivõrgu kaudu saatma lühikesi tekste ja kasutada võib ka navigeerimist, aidates suhelda piirkondades, kus puudub mobiilsidesignaal. Sõnumeid vastu võtta pole võimalik, seega on tegemist pigem hädaabifunktsiooniga, millega saab näiteks päästeteenistusele oma asukoha saata, kui mobiililevi puudub.

Varem rääkis uuest võimalusest juba olemasolevate telefonidega satelliitide kaudu tekste edastada SpaceX, lubades koostöös mobiilioperaatoriga T-Mobile selle võimaluse kasutajateni tuua järgmise aasta lõpus. Kosmosevõidujooksus võib seega esimese koha omanikuks kindlalt saada Huawei.

Muudest omadustest rõhutatakse uue Huawei Mate 50 puhul nagu ikka väga head kaamerakomplekti, millega on see seeria varemgi maailma parima kaameratelefoni tiitli saavutanud. Nn XMAGE tehnoloogiaga kasutatakse eriti suurt ava (F1.4), mis laseb rohkem valgust kaamerasensorile. Ava suurust saab muuta kümnesse erinevasse suurusesse, mis sarnaneb juba suurte eraldi kaamerate võimalustega. 4460 mAh akut laetakse 66 W kiirlaadijaga või 50 W juhtmevaba laadijaga.

Huawei mate 50 Pro-l on veidi suurem aku – 4700 mAh, 6,74-tolline OLED ekraan, samuti 50 MP põhikaamera ja 13 MP ülilainurk-kaamera ning erinevalt tavalisest mudelist on Pro versioonil periskoop-objektiiviga kuni 200-kordse suurendusega 64 MP telefoto-kaamera.

Eelmisel aastal jättis Hiina tootja USA sanktsioonide tõttu oma uue tippmudeli välja toomata (Huaweile on piiratud ligipääs kiibitehnoloogiale, samuti ei tööta Huawei telefonides Google´i teenused nagu näiteks äpipood jm). Mate 50 seerias kasutatakse USA päritolu Qualcommi 4G võimekusega Snapdragon 8 Plus Gen 1 SoC kiipi. 

Eilne esitlus toimus vaid Hiina enda turu jaoks, rahvusvaheline esitlus seisab veel ees. Millal see toimub, pole teada. Eelmise põlvkonna Huawei Mate 40 seeria tuli välja näiteks oktoobris 2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles