Kaugelt ja juhtmevabalt: nutiseadme laadimiseks tuleb lasta vaid valgusel peale paista

tehnika.postimees.ee
Copy
Tulevikus pole laadijaid või isegi laadimisaluseid vaja - laest paistev laadimispäike täidab kõigi nutiseadmete akud.
Tulevikus pole laadijaid või isegi laadimisaluseid vaja - laest paistev laadimispäike täidab kõigi nutiseadmete akud. Foto: Jinyong Ha / Sejongi Ülikool

Kui tavalise juhtmevaba laadijaga saab oma nutika seadme laadima panna mõne millimeetri või mõne sentimeetri kaugusel laadimisalusest, siis uutmoodi laseriga infrapunalaadija võib seadmete akusid turgutada isegi kolmekümne meetri kauguselt. Lase vaid spetsiaalsel valgusel oma nutiaparaatide peale paista ja need ei saa kunagi tühjaks.

Lõuna-Korea Sejongi ülikooli teadlased on uutmoodi laadimisseadme juba valmis saanud. Kui muud moodi kauglaadimise seadmed nõuavad vastuvõtjas üsna suurt pooli ja õhukesse telefoni seda ära ei mahuta, siis laseriga suunatud infrapunakiirgusest võib hoopis kompaktsema lahendusega energia kätte saada, selgus teadlaste katsetest prototüüpidega.

Saatjaks võib olla optiline toiteallikas ehk «lamp», mis kasutab erbiumiga legeeritud fiibervõimendit, mis toodab infrapunavalgust lainepikkusel 1550 nanomeetrit.

Vastuvõtjaks on üsna lihtne läätsega fotoelement, mis toodab koondatud valguskiirest energiat ja laeb sellega nutiseadme akut. Vaja läheb otsenähtavust, kuid näiteks mitme «valgustiga» ruumis võiks igas asendis kuskilt suunast energiat andev infrapunakiir nähtaval olla. Kui pole, lülitub laadimisseade madala tarbega ooterežiimi.

Katsete käigus suutis teadlaste tiim edastada 400 mW võimsusega valgusvihu ligi kolmekümne meetri kaugusele, kus asus 10 x 10 mm vastuvõtja. See muutis valguskiire 85 mW võimsusega elektrienergiaks.

Seda on üsna vähe ja piisab vaid paari väikese anduri toiteks, kuid Lõuna-Korea teadlased usuvad, et lahenduse võimsust saab kindlasti suurendada kuni igapäevase elektroonika (näiteks telefonide) laadimiseks vajaliku võimsuseni.

Midagi sarnast on välja töötanud ka Hiina tehnoloogiafirma Xiaomi. Nende Air Charge aga vajab vastuvõtja täpset asukohta, kuhu siis energia 144 antenniga suunata. Infrapunakiire vastuvõtuks aga sobib ülilaia vaatenurgaga lääts, mis koondab kiire fotoelemendile ükskõik millisest suunast ning saatja ei pea teadma, kus täpselt laadimist vajav nutiseade asub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles