Kassi saba alla: pea pooled Venemaa althõlma ostetud kiipidest on vigased

tehnika.postimees.ee
Copy
Tavalised mikroskeemid, mis on alati arvutites olnud, jäävad Venemaa jaoks ametlikke kanaleid pidi kättesaamatuks. Hallilt turult hangitud kaup aga on 40 protsendi ulatuses praak.
Tavalised mikroskeemid, mis on alati arvutites olnud, jäävad Venemaa jaoks ametlikke kanaleid pidi kättesaamatuks. Hallilt turult hangitud kaup aga on 40 protsendi ulatuses praak. Foto: Loc Nguyen / Pixabay

Venemaale kehtestatud sanktsioonid pärast kallaletungi Ukrainale on sundinud agressorriiki tehnoloogiat Hiinast ostma, kuid sealt saadud nii-öelda halli turu kiibid pole just kõige töökindlamad.

Alates Ukraina sõja algusest on Hiinast tarnitud mikroskeemide praagi tase kasvanud kahelt protsendilt 40 peale, kirjutab väljaanne Kommersant. Lääne kiibitootjad ei tarni enam Venemaale kõrgtehnoloogiat, sest seda kasutatakse sõjatööstuses, Taiwani firmad, kust tuleb valdav enamus maailma kiibitoodangust, alluvad aga piirangutele, mis lubab Venemaale saata vaid möödunud sajandi tasemel elektroonikat (näiteks 25 MHz kiipe, mis on isegi pesumasinate jaoks juba liiga aeglased).

Kommersandi andmetel on järsk praagi kasv tekkinud sellest, et kiibid ei saabu enam riiki ametlikke kanaleid pidi, vaid neid ostetakse börsidelt ja turgudelt, kus kaubeldakse nii-öelda halli tsooni kaubaga ehk mitteametlikult. Eriti suur praagi hulk on näiteks vedelkristallpaneelide seas.

Lisaks tohutule protsendile praak-komponentidele valmistab Vene elektroonikatööstusele meelehärmi ka saadetiste ebaühtlane saabumine, kuna logistikakoridorid on ettearvamatud. Mõnikord hilinevad saadetised pikalt või jääb kaup üldse tulemata. 40 protsendi praagiga tõusevad aga ka lõpptoodete hinnad vastavalt, sest ühe terve jupi saamiseks peab neid igaks juhuks ostma mitu.

Sellest hoolimata on Venemaa sõjatehnika tihti täis Läänest pärit elektroonikat, mida sai vabalt osta enne Ukraina sõda. Varud on aga kahanemas ja uut kaupa peab hoolega sorteerima, et rakettide ja tankide sisse töötavaid komponente panna või siis kasutatakse tõesti juba kodumasinatest võetud töökindlamaid mikroskeeme.

Väljaanne Tom's Hardware kirjutab, et isegi 2 protsenti praaki on tänapäevaste standardite järgi väga halb tulemus, rääkimata 40 protsendist, mis muudab komponentide kasutamise tõeliseks vene ruletiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles