VIDEO ⟩ Tähesõjad Läänemerel: sakslased katsetasid laserrelva droonide allatulistamiseks (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Twitteris avaldatud videos näidatakse, kuidas ilma laskemoonata saab laseri abiga drooni alla tulistada. Läänemerel pole selliseid katseid varem toimunud.
Twitteris avaldatud videos näidatakse, kuidas ilma laskemoonata saab laseri abiga drooni alla tulistada. Läänemerel pole selliseid katseid varem toimunud. Foto: MBDA / Rheinmetall

Saksa relvatootja Rheinmetall ja MBDA katsetasid Läänemerel esimest korda sõjalaevale paigutatud laserrelva, mis peaks ilma lõhkeaineta alla tulistama vaenlase lahingudroonid. Nende vastu kaitsmise ebamugavus on eriti selgelt välja tulnud Ukraina sõja viimastel nädalatel, kui Iraani päritolu droonid tsiviilrajatisi ründasid. Kallist õhutõrje lahingumoona pole odavate ründerelvade hävitamiseks mõistlik kasutada, laserkiir nõuab aga vaid elektrit ja tulistab seni, kuni seda jätkub.

Kui üks õhutõrjerakett võib maksta isegi miljoneid, siis laseriga tulistamise lasu hind jääb 3-5 euro piiresse ja see on just sobilik odavamate droonide tabamiseks.

Eilses pressiteates anti teada, et fregatil Sachsen testiti erinevate andurite ja radari võimekust ning pandi proovile kõik komponendid sihtmärgi leidjast laserkahurini. Sihtmärke prooviti tabada nii maalt, merelt kui õhust ja õppused korraldas Bundeswehri varustuse, infotehnoloogia ja kasutustoe föderaalne amet (BAAINBw).

Laserrelva demonstraator on ehitatud konteinerisse, mis paigutati fregati «Sachsen» tekile (mastist vasakul).
Laserrelva demonstraator on ehitatud konteinerisse, mis paigutati fregati «Sachsen» tekile (mastist vasakul). Foto: Bundeswehr

Rheinmetallwaffe & Munition GmbH projektijuht dr Thomas Baumgärtel jäi katsete tulemusega rahule: «demotulistamise komponendid on tõeliselt kõrgtehnoloogilised, mis on osalenud ettevõtete mitme aasta pikkuse arendustöö tulemus. Paljud demonstraatori komponendid töötati välja spetsiaalselt selle projekti jaoks ja neid kasutati sellisel kujul esimest korda. Keerukas süsteem sai valmis väga lühikese ajaga. Laserrelv oli väga tõhus võitlejate kaitsmisel nii lähi- kui ülilähimaaohtude eest.»

Ühe laseri võimsuseks on 10 kW, ühte «kahurisse» pannakse neid kaks või kolm tükki. Drooni suudab laserrelv alla tuua paari kilomeetri kauguselt.

Saksa Bundeswehr avaldas eile Twitteris video edukast toimunud «lasust» laserrelvaga, mis drooni maha võttis:

Lähi- ja ülilähimaarelv tähendab seda, et tegemist on nii-öelda viimase hetke kaitsega, kui droon on jõudnud juba väga lähedale. Laserrelvaga saab siis kiirelt sihtida ja täpselt tulistada.

MBDA Deutschland hoolitseb sihtmärgi tuvastamise ja jälgimise, operaatori konsooli ja laserrelvade demonstraatori ühendamise eest käsu- ja juhtimissüsteemiga. Rheinmetall vastutab pööramissüsteemi, kiire juhtimise, demonstratsiooniseadme konteineri ning mehaaniliste ja elektriliste ühendamiste eest fregati tekile ning üsna suure energiatarbega laseri toimimise eest.

Fregatt «Sachsen» kannab oma pardal uut laserrelva terve aasta jooksul ja katsetab erinevates olukordades.
Fregatt «Sachsen» kannab oma pardal uut laserrelva terve aasta jooksul ja katsetab erinevates olukordades. Foto: Bundeswehr

Viimased edukad katsetulistamised tehti kiiresti liikuvate sihtmärkidega oktoobris ja kuigi laserrelv sai edukalt hakkama, tegeletakse veel 2023. aasta teise pooleni selle täiustamisega, kuni seade saab tootmisküpseks. Selleks testitakse relva sõjalaeva pardal Läänemerel aasta jooksul erinevates olukordadeses, kus sihtmärgid lähenevad maalt, õhust ja veepinnalt.

Laserrelva arendavad ka teised riigid: USA, Hiina, Venemaa ja Iisrael.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles