VIDEO ⟩ Hiina teadlased panid auto tee kohal hõljuma ja see säästab isegi energiat

tehnika.postimees.ee
Copy
Auto pidi hõljudes vähem energiat kulutama, kui rattad maa peal edasi liikudes.
Auto pidi hõljudes vähem energiat kulutama, kui rattad maa peal edasi liikudes. Foto: kaader videost / @QinduoXu
  • Tee peab olema kaetud magnetitega
  • Kulgemine on sujuvam ja ühtlasem, kui maa peal

Lendavate autode kõrval katsetatakse ka hõljuvaid, mis liiguvad nagu filmis «Tagasi tulevikku II» (1989) nähtud leviatsiooniga rulad. Hiina teadlased kasutasid selleks tugevate magnetitega kaetud teelõiku, mille kohal liikus madalal hõljudes 2,8-tonnine sõiduauto.

Auto kasutab põhimõtteliselt sama tehnoloogiat, nagu magnethõljukiga ehk maglev-rong. Jiaotongi ülikooli teadlased, kes masina valmis said usuvad, et niimoodi tarbib sõiduk tunduvalt vähem energiat, kui rattad maa peal kulgedes. 

Sõiduk hõljus 35 millimeetri kõrgusel teepinnast Ida-Hiinas Jiangsu provo´intsis rajatud spetsiaalsel kiirteel.

Jiatongi ülikooli professor Deng Zigang usub, et hõljukitehnoloogia aitab vähendada elektriautode energiatarbimist ja suurendab sellega nende sõiduulatust. Kui ehitada spetsiaalsed kiirteed selleks, siis saaks akut säästes palju kaugemale. Magistraalilt maha keerates võib edasi juba ratastel veereda.

Maanteekatses saavutati 7,9 kilomeetri pikkusel katselõigul kiiruseks kuni 230 kilomeetrit tunnis. Testiti kaheksat elektriautot.

Kohalik transpordiamet osales samuti eksperimendis ja uuris, millised peaksid olema tulevikus ehitatavad levitatsioonimaanteed ning ohutusmeetmed taolistele autodele.

Videost on näha, et auto küll kõigub ja laperdab raja kohal, kuid püsib siiski teel ning rattad on maast lahti. Muus osas on tegu aga tavalise elektrilise autoga ja kui levitatsioon juhtub mingil põhjusel ära kaduma, maandub sõiduk turvaliselt ratastele.

Hiljuti testiti Hiinas ka töötavat magnetlevitatsiooniga torutransporti, mis sarnaneb Elon Muski 2012. aastal välja pakutud Hyperloopile. Seal saavutati esialgu küll tagasihoidlik rongi kiirus 130 km/h, kuid loodetakse peagi jõuda tuhande kilomeetrini tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles