DROONIVIDEO ⟩ Venemaa kuhjab piiriäärsetele põldudele Ukrainas purustatud lahingutehnikat (6)

tehnika.postimees.ee
Copy
Belogorodi oblastis laienevad jõudsalt Vene lahingutehnika surnuaiad.
Belogorodi oblastis laienevad jõudsalt Vene lahingutehnika surnuaiad. Foto: kaader videost / mil.in.ua

Venemaa on kaotanud Ukraina sõjas juba 20,8 miljardi dollari ulatuses sõjatehnikat. Nagu näitab vabastatud Tšornobajevka lennuvälja video, viiakse osa purustatud tehnikast lahinguväljalt minema, kuigi üsna palju jääb muidugi ka maha ja Ukrainale sõjasaagiks. Septembris filmitud ja äsja avaldatud droonivideo näitab, et Venemaal on piiri lähedale tekkinud hiiglaslikud lahingutehnika «surnuaiad», mida kasutatakse ilmselt varuosade võtmiseks.

Droon, millega lennati Venemaa territooriumile ja filmiti sõjatehnika surnuaedu, on Ukraina enda toodetud Leleka-100, mis tuli relvastusse 2021. aastal ning mida on edukalt kasutatud Venemaa invasioonisõja ajal. Õhusõiduki lennuaeg on 2,5 tundi ja maksimaalne lennukõrgus 1500 meetrit. Krüpteeritud andmesideühendus ulatub kuni 45 km kaugusele. 

Vene lahingumasinate «surnuaed» avastati Belgorodi oblastis Verigovka piiripunkti lähedal Birjutši linna servas drooni luurelennu ajal. Lõhutud sõjamasinate viimne puhkepaik on juba näha ka Google Mapsi satelliidikaardilt, kus on üleval sel aastal tehtud Maxari satelliidipildid:

Alla kümne kilomeetri kaugusel Ukraina piirist asuvad katkised tankid, soomustransportöörid ja sõjaväeveokid. Näha on treilereid, mille pealt tanke maha laaditakse.

Samasugune Z-tähega märgistatud masinate romula asub ka Krimmi poolsaarel Džankoi lähistel, see avastati juulis.

Sügiseses droonivideos Belgorodi oblastist on näha aga juba palju suuremad parkimisplatsid kui enne. 

Oryxi blogis peetakse arvet Venemaa lahingutehnika kaotuste kohta, nende andmetel on praegu Ukraina ründajad sõjas kaotanud 8062 sõidukit, neist 1505 tanki. Nende hulgas pole ilmselt neid tanke, mis on tagasi Venemaa laoplatsidele viidud kas varuosadeks, remondiks või vanarauaks. Osa tanke olid sellistel lagendikel juba enne Ukraina sõda, kuid nüüd on need panipaigad paisunud palju suuremateks. Osa tehnikat vedeleb lihtsalt põlluteede ääres võsas ja ootab oma paremaid aegu kas vanaraua või varuosadena.

Vaata droonivideot siit:

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles