Vaata, milline kummaline kopter hakkab asendama kuulsat Black Hawki

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
USA kaitsejõudude välja valitud uus kopter Bell V-280 Valor suudab lennata pikki vahemaid suurtel kiirustel, sest peale õhkutõusmist saab sellest lennuk. Kaks tiivikut pööratakse lendamise suunas ja need aitavad kiirelt edasi liikuda.
USA kaitsejõudude välja valitud uus kopter Bell V-280 Valor suudab lennata pikki vahemaid suurtel kiirustel, sest peale õhkutõusmist saab sellest lennuk. Kaks tiivikut pööratakse lendamise suunas ja need aitavad kiirelt edasi liikuda. Foto: Danazar / Wikimedia Commons

USA kaitsejõud on tegemas viimase neljakümne aasta suurimat kopteritehingut, millega vahetatakse välja üks maailma kuulsamaid sõjaväekoptereid Black Hawk. Asemele tuleb pärast tihedat konkurentsi kahe kopterimudeli vahel Belli arendatud V-280 Valor, mis on kaks-ühes lennumasin – nii lennuk kui helikopter.

USA armee valis välja kaks konkureerivat kopteriarendust, millest teine on Sikorsky ja Boeingu ühistööna ehitatav samuti üsna ulmelise välimusega Defiant X.

Viimase 40 aasta suurim kopterivahetus pidi leidma asenduse senistele kasutuses olevatele ligi 2000 Black Hawkile, kuid neid ei hakata kohe teenistusest kõrvaldama. Praegu veel arendatakse ka vana mudelit edasi, näiteks on selle jaoks valmis saanud mehitamata lennu moodul, mis lubab lennumasinal õhku tõusta ilma meeskonnata.

Uueks militaarkopteriks valiti aga siiski universaalne ja Black Hawkist enam kui kaks korda kiirem kaks-ühes Belli variant V-280, mis näeb vertikaalses edasisööstvas olekus välja, nagu suurte kümnemeetrise läbimõõduga tiivikutega propellerlennuk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles