Kodumasinad juhtmevabaks! Uus lahendus teeb köögilauast laadija

tehnika.postimees.ee
Copy
Uus standard lubab kodumasinaid võimsusega kuni 2200 W toita köögilaua alt juhtmevabalt.
Uus standard lubab kodumasinaid võimsusega kuni 2200 W toita köögilaua alt juhtmevabalt. Foto: kaader videost / Wireless Power Consortium

«Viska kann tulele!» tähendab tulevikus seda, et paned veekannu lihtsalt köögilauale ja juba viie minuti pärast hakkab see vaikselt mulisema, sest elekter tuleb poolide kaudu tööpinna seest. Igasugused juhtmed võib unustada.

Selle ilusa nägemuse pakub välja Wireless Power Consortium, mis ühendab ligi 350 tootjat ning töötab välja standardeid kõigile ühinenud tootjatele. Nii näiteks saab erinevate tootjate mobiile ja nutikelli peaaegu alati laadida ükskõik millise juhtmevaba laadijaga (on muidugi ka erandeid).

Sama konsortsiumi juhtmevaba köögi standard Ki Cordless Kitchen proovib sama ideed rakendada kodumasinatel. Ükskõik millise tootja ükskõik millise kodumasina ostad, juhtmevaba elektriga varustatud laual või töötasapinnal töötavad need kõik.

Tehnoloogiamessil CES 2023 sel aastal esitletud lahendus pakub võimsuseks kuni 2200 vatti, mille alla peaksid mahtuma ka võimsamad veekeetjad, rääkimata kontorikombainidest, röstritest, kohvimasinatest, moodsatest kuumaõhufritüüridest jne. Juhtmevaba elektri ülekandepoolid on peidetud ükskõik millisest elektrit mittejuhtivast materjalist lauaplaadi alla. Vaid metallist tasapindadega see lahendus ei tööta.

Standard on ette nähtud olema väga turvaline: kui kodumasin energiat ei tarbi, ei kiirga laud midagi. Samuti ei tohi lauapind elektrit andes kuumeneda.

CESi tehnoloogiamessil esitleti esimesi töötavaid prototüüpe – kodumasinaid, mis töötavad juhtmevabalt. Need olid mikser, blender, kohvimasin ja veekeetja.

Lahendusel tundub olevat veel ka paar puudust. Kodumasinad peab tõstma kindlale kohale, nii nagu on ka mobiilide juhtmevabade laadijatega – kogu pinda juhtmevabaks veel ei plaanita teha. Tulevikus on ilmselt see võimalik, et tõstad kodumasina suvalisse kohta laual ja see saab toite kätte. Esimesed mobiilide juhtmevabad laadijad nii juba teevadki.

Teiseks piiranguks on esialgu see, et laua paksus, mille alla paigaldatakse juhtmevaba laadija, peab olema mitte rohkem kui 3 cm. Paksema lauaplaadi puhul tuleb laadimisala altpoolt õhemaks freesida, nii jääb lauaplaat pealtpoolt puutumata ning saab kasutada ka paksemat plaati.

Esimesed juhtmevabad kodumasinad peaksid müügile jõudma 2024. aastal. Siis saab hakata ka olemasolevaid kööke oluliselt ümber ehitamata täiendama juhtmevaba elektritoitega.

Vaata videost, kuidas juhtmevaba köök töötab:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles